Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Buletin agrometeorologic pentru perioada 27 octombrie - 2 noiembrie
Vremea normala de la inceputul perioadei 27 octombrie - 2 noiembrie 2017 va intra intr-un proces de racire treptata, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3…18°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -4...11°C, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va fi cuprinsa intre 4...14°C, limite optime desfasurarii proceselor vegetative la culturile de rapita, orz si grau de toamna insamantate in epoca optima.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale in cea mai mare parte a regiunilor agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in centrul si nordul tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Excese de apa in sol se vor semnala local in nordul, centrul, sudul si vestul Munteniei, estul Olteniei.
Continutul de umiditate din sol va inregistra valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica) in estul si izolat in nord-estul Moldovei, centrul si estul Dobrogei, nord-vestul si vestul Banatului, vestul Crisanei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ritmurile de vegetatie la cerealierele de toamn? se vor desfasura in general normal in cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptand zonele depresionare centrale si nordice, precum si terenurile agricole cu deficite de apa in sol, unde procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent.
Culturile de orz si grau de toamna semanate pana in prezent se vor afla in fazele de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze (10-100%).
Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se vor semnala rasarirea (40-100%) si cresterea aparatului foliar (4-9 frunze), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta in general buna si medie, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima. Sfecla de zahar ajunsa la maturitatea tehnologica se va recolta in continuare, local fiind posibila finalizarea acestora.
In majoritatea plantatiilor pomi-viticole se vor inregistra fazele de maturare a lemnului/coardelor si ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor. Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltarea de pe ultimele suprafete) se vor desfasura pe ansamblu in conditii optime.
Recomandari de specialitate
- Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor de toamna;
- Finalizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului la graul de toamna;
- Aplicarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna infiintate in perioada optima;
- Efectuarea lucrarilor de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole.
Sursa: INMH
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 1 - 7 octombrie 2024. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 11 - 30°C
- » Prognoza agrometeorologica 24 - 30 septembrie 2024. Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda sub aspect termic
- » Prognoza agrometeorologica 3 - 9 septembrie 2024. Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna se vor efectua pe ansamblu in conditii bune
- » Prognoza agrometeorologica 27 august - 2 septembrie 2024. Se recomanda efectuarea lucrarilor de recoltare la culturile prasitoare
- » Prognoza agrometeorologica 20 - 26 august 2024. Conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole de sezon
Idei de afaceri in agricultura