Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 4 - 10 septembrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-4-10-septembrie

In prima parte a intervalului va predomina o vreme calduroasa in cea mai mare parte a tarii, chiar caniculara in Oltenia, Muntenia, sudul Banatului si al Moldovei.


Spre sfarsitul perioadei, regimul termic al aerului va intra intr-un proces de racire in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 18...31°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...11°C si 11...23°C in restul zilelor, valori apropiate de normele climatologice.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 19...38°C, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura minima a aerului se va situa intre 3...23°C, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori de 25...33°C, la nivelul intregului teritoriu agricol, favorabile pentru pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice şi intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta in continuare valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Pe suprafete extinse din vestul nordul, centrul si izolat sudul tarii, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, pe arealele agricole unde se mentin deficite de apa in sol, la culturile prasitoare neirigate (porumb si floarea-soarelui), starea de vegetatie a plantelor se va deprecia in continuare, indeosebi in sudul, sud-estul si estul tarii.
 
In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea in ceara (90-100%), continuandu-se maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea. La cultura de porumb se vor semnala fazele de maturitate in ceara (50-100%), maturitate deplina (20-100%) si recoltare, la nivelul intregii tari.
 
Sfecla de zahar din centrul tarii se va afla predominant in fazele de ingroşarea axei hipocotile (70-100%) si acumulare a zaharului in radacina (50-100%). In principalele bazine specializate, cartoful va parcurge cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, precum si maturitatea deplina si recoltarea la soiurile tardive.
 
La speciile pomi-viticole se vor inregistra cresterea si dezvoltarea boabelor/fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea si recoltarea la soiurile de sezon. Cultura de rapita semanata pana la aceasta data va inregistra primele faze de vegetatie (germinare-rasarire). Totodatǎ, se vor continua lucrǎrile de semanat la nivelul intregii tari. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp vor fi sistate temporar.
 
Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare si pomi-viticole;
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Pregatirea terenurilor in vederea infiintarii culturilor de toamna din prima epoca (rapita si orz), in special pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil;
- Lucrari de intretinere la speciile pomi-viticole.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016