Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 7 - 13 octombrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-7-13-octombrie

In primele zile ale perioadei va predomina un regim termic al aerului normal, dupa care se va produce o incalzire treptata a vremii, la nivelul intregii tari.


Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa intre 7...16 grade in prima parte a intervalului, valori apropiate de mediile multianuale si 9...20 grade in ultimele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5 grade.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 9...25°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va oscila intre 3...14°C in majoritatea regiunilor agricole, usor mai coborate in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse intre 10...20°C, optime parcurgerii proceselor vegetative la culturile infiintate in epoca optima, precum si continuarii insamantarilor de toamna.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol. Izolat vor fi posibile cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in Banat, Maramures, Oltenia, cea mai mare parte a Crisanei, Transilvaniei, vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei.

In Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Moldova, sudul si izolat in centrul Transilvaniei, local in nord-vestul Crisanei, se va semnala seceta pedologica moderata, puternica şi extrema.

Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile mentionate, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) aflate in primele faze de vegetatie (germinare, rasarire si infrunzire) se vor desfasura in general normal, indeosebi in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii si in ritmuri usor mai lente in restul teritoriului agricol si pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica.
La speciile prasitoare si pomi-viticole, fazele de coacere si maturarevor decurge in conditii relativ bune.

La hibrizii tardivi de porumb se vor continua maturitatea deplina (70-100%) si recoltarea, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Cultura de sfecla de zahar se va afla la acumularea zaharului in radacina, maturitatea tehnologica si recoltare, iar la cartof va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare.

Pomii fructiferi si visa de vie vor inregistra predominant fazele de maturare a fructelor/boabelor si a lemnului, recoltarea si ingalbenirea/caderea frunzelor.

Speciile de toamna (rapita si orz) vor parcurge fazele de germinare-rasarire (30-100%) si infrunzire (2-4 frunze), in majoritatea regiunilor agricole.
La graul de toamna semanat pe suprafete restranse se vor semnala primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire.

In general, lucrarile agricole de toamna (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) vor fi sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate:
• Continuarea si chiar finalizarea lucrarilor de eliberare de resturile vegetale;
• Efectuarea araturilor adanci de toamna in stratul de sol 0-20 cm/ogor;
• Urgentarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor de toamna in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
• Lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton