Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 8-14 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-8-14-mai

Vremea mai rece de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 4...15°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1...6°C si 8...18°C spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 10...24°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -2...12°C, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 6...19°C, limite favorabile parcurgerii fazelor de germinare, rasarire, infrunzire la culturile de primavara infiintate pana la aceasta data.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Transilvania si Moldova, local in nordul si estul Munteniei, sudul, centrul si estul Olteniei, izolat in nord-vestul Banatului.
 
Gradul de aprovizionare cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului, vestul, sudul si local in nordul si centrul Munteniei, nordul, izolat in centrul, sud-vestul si sudul Transilvaniei, sud-vestul, nord-vestul si nord-estul Moldovei.
 
In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete extinse din Dobrogea, local in estul, centrul si sudul Olteniei, nord-estul, estul, sud-estul si izolat in vestul Munteniei, centrul Transilvaniei, sudul si sudestul Moldovei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfasura in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. In semanaturile de primavara efectuate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile infiintate tardiv si pe terenurile cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.
 
In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de infratire (70-100%) si alungirea tulpinii (10-100%), local fiind posibila declansarea fazei de „burduf” si inspicare (10-30%).
 
Starea de vegetatie a culturilor de toamna se mentine in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe arealele agricole cu deficite de umiditate in sol. Rapita semanata in perioada optima din sudul, sud-estul si estul tarii va parcurge alungirea tulpinii, aparitia inflorescentelor si inflorirea (20-100%), precum si izolat aparitia silicvelor (10-15%).
 
In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi isi vor continua cresterea rodului/frunzelor/lastarilor, iar la semintoase se vor inregistra infrunzirea, inflorirea si legarea fructelor.
 
In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se vor semnala predominant dezmugurirea, cresterea frunzelor si a lastarilor. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui si porumbul semanate pana in prezent se vor afla in fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinare si rasarire (10-100%), precum si cresterea primelor frunze (10-60%).
 
In centrul, estul si sudul teritoriului agricol, sfecla de zahar si cartoful pentru consum vor inregistra fazele de germinare/incoltire, rasarire si aparitie a primei perechi de frunze (10-100%). Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
-Urgentarea efectuarii lucrarilor de pregatire a patului germinativ si continuarea semanatului/plantatului la culturile de primavara (floarea-soarelui, sfecla de zahar, porumb, cartof);
-Fertilizarea faziala a culturilor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu si complexe);
-Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in semanaturile de toamna;
-Aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
-Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.
 
Sursa: INMH


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016