Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand vom scapa de frig si ninsori

cand-vom-scapa-de-frig-si-ninsori

Perioada 21-27 aprilie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai rece decat in mod obisnuit, in toate regiunile.


Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -5…15°C, in majoritatea zonelor de cultura, abaterile termice negative fiind de 1...13°C. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 1...19°C, in cea mai mare parte a tarii.
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre -10...10°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei si inghetului la suprafata solului.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 4...15°C, indeosebi in zonele de campie, in general optima parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent, precum si continuarii semanaturilor de primavara.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploaie in aproape toate regiunile agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) local in nordul, centrul si nord-estul tarii, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.  
 
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), pe aproape intreg teritoriul agricol.
 
Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim, pe suprafete extinse din Oltenia, Muntenia si Moldova, in vestul Maramuresului, jumatatea de nord a Crisanei, izolat in nordul si vestul Banatului, nord-vestul Transilvaniei.
 
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de umiditate se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), in majoritatea regiunilor.
 
Aprovizionarea cu apa a solului va inregistra valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim in Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, vestul Maramuresului, local in nordul si vestul Banatului, nord-estul, centrul si estul Moldovei, nord-estul si sud-vestul Dobrogei, izolat in nord-vestul Transilvaniei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, in zilele cele mai reci, datorita temperaturilor minime scazute din aer si sol, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura lent, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
 
Starea de vegetatie a culturilor infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va menţine medie si slaba.
 
La culturile prasitoare (porumb, floarea soarelui, sfecla de zahar, cartof) procesele de rasarire vor fi neuniforme si lente, indeosebi pe suprafetele cu deficite de apa in sol. Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima isi vor definitiva infratirea (80-100%), continuandu-se totodata alungirea paiului (10-100%).
 
Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se vor inregistra alungirea tulpinii si butonizarea (10-100%), precum si aparitia inflorescentelor (10-60%) si inflorirea (10-50%).
 
Pomii fructiferi vor parcurge inflorirea si cresterea lastarilor/frunzelor in majoritatea plantatiilor, iar la speciile timpurii si extratimpurii de samburoase (cais, piersic, cires, visin, zarzar) se va semnala si cresterea rodului.
 
In majoritatea podgoriilor, la vita de vie va predomina inmugurirea, dezmugurirea si infrunzirea. Sfecla de zahar din centrul tarii se va afla la germinare si rasarire (10-100%), iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala incoltirea si rasarirea, continuandu-se lucrarile de plantat.
 
Culturile de floarea-soarelui si porumb semanate pana la aceasta data vor parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-30%). In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.  
 
Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si continuarea semanatului/plantatului la culturile de primavara (floarea-soarelui, sfecla de zahar, porumb, cartof);
- Fertilizarea culturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare la speciile de toamna semanate in perioada optima;
- Lucrari de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016