Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum va fi vremea in luna august din punct de vedere agrometeorologic

cum-va-fi-vremea-in-luna-august-din-punct-de-vedere-agrometeorologic

Temperaturile vor fi mai mari decat in mod normal ar ploile vor fi extrem de puţine, astfel incat la finalul lunii seceta pedologica va fi prezenta pe suprafeţele care nu sunt irigate in toate zonele agricole.


In luna august 2015 va predomina un regim termic mai ridicat decat in mod obisnuit in majoritatea zonelor de cultura, exceptand regiunile nordice si centrale, unde vremea va fi in general normala.
 
Sub aspect pluviometric, cantitatile de apa prognozate se vor situa sub normele climatologice pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele sudice şi sud-estice.
 
Aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperatura sau cantitati mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Starea solului
La data de 31 august 2015, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va mentine la valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii.
 
Caracteristici fenologice
Pe fondul stresului termic si hidric persistent din aer si sol, starea de vegetatie a culturilor prasitoare neirigate va continua sa se deprecieze treptat, indeosebi pe suprafetele agricole afectate de seceta pedologica de lunga durata.
 
Totodata, aceste conditii vor determina fortarea proceselor de maturare, ofilirea, uscarea partiala/totala a aparatului foliar, formarea de stiuleti slab dezvoltati si incomplet formati la porumb, iar la floarea-soarelui capitule mici, un procent ridicat de seminte seci, potentialul productiv fiind astfel diminuat.
 
De asemenea, la cartof se vor putea inregistra un numar scazut de tuberculi/cuib, acestia fiind subdimensionati, iar la sfecla de zahar ritmul de crestere in greutate a radacinii, precum si procesul de acumulare a zaharurilor va fi incetinit.
 
Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea lapte-ceara in majoritatea zonelor agricole, iar in jumatatea de sud a tarii se vor inregistra maturitatea deplina si recoltarea la hibrizii extratimpurii si timpurii.

Cultura de floarea-soarelui se va afla in fazele de maturitate ceara si deplina, iar in zonele de campie lucrarile de recoltare se vor desfasura pe arii extinse.
In centrul, estul şi vestul tarii, la sfecla de zahar vor predomina alungirea si ingrosarea axei hipocotile, precum si inceputul acumularii zaharurilor in radacina.

Cartoful isi va continua cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica in special la soiurile tardive si semitardive, totodata fiind posibila declansarea recoltarii.

La speciile pomicole se vor semnala cresterea, dezvoltarea si coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zaharului, precum si recoltarea la soiurile de sezon.
Vita de vie se va afla in fazele de crestere şi maturare a boabelor in aproape toate podgoriile, precum si recoltarea la soiurile extratimpurii si timpurii de vara.
 
Pe terenurile agricole unde se mentin deficite ridicate de umiditate in sol, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, tratamente fito-sanitare, araturi, etc.) se vor efectua in general cu dificultate.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
 
Recomandari de specialitate/calendarul lucrarilor agricole:
-Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
-Efectuarea lucrarilor de pregatire a terenurilor in vederea insamantarilor de toamna, indeosebi pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului;
-Continuarea lucrarilor de recoltare la culturile de camp si speciile pomi-viticole aflate la maturitatea tehnologica.


Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton