Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Agriculturii a militat la Luxemburg pentru pastrarea bugetului Politicii Agricole Comune dupa 2020

ministrul-agriculturii-a-militat-la-luxemburg-pentru-pastrarea-bugetului-politicii-agricole-comune-dupa-2020

Acesta a precizat ca pozitia Romaniei este una corecta, transanta si constanta, in conditiile in care ea a fost sustinuta şi la reuniunea Consiliului de ministri Agricultura si Pescuit, de la Sofia, desfasurata in primele zile din luna iunie.


Romania militeaza pentru pastrarea bugetului Politicii Agricole Comune dupa 2020, eliminarea plafonarii si continuarea convergentei, la care se adauga corectarea cifrei privind suprafata de referinta, a declarat, la Luxemburg, ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustinand totodata ca o alocare bugetara redusa pe dezvolare rurala va accentua cel mai mare şi mai profund exod al fortei de munca in randul tinerilor, fenomen cu care se confrunta Romania la ora actuala.
 
„Romania apreciaza ca necesara şi corecta structura PAC prin cei doi piloni, dar nivelul de finantare este insuficient si nu raspunde pe deplin obiectivelor pe care ni le-am propus privind securitatea alimentara. Schimbarile climatice sunt o realitate si nu o fictiune. Conditiile de mediu impun costuri suplimentare. Fermierilor nottri - acestor fauritori de hrana - nu putem sa le cerem sa faca mai mult si mai bine cu bani mai putini, in conditii mai grele si mai restrictive. Stim ca acestia lucreaza pentru a castiga, introducand in sol, in conditii, incerte toate resursele de care dispun, iar rezultatul muncii acestora este rezultatul existentei umane, care nu are echivalent in importanta. Prin nivelul financiar si plafonarea platilor directe, Romania este profund dezavantajata, iar fermierii se afla intr-un scenariu ingrijorator. Scenariile optimiste prezentate in diverse variante nu sunt sustinute de realitatile existente. Romania considera ca plafonarea produce mai mult rau decat bine. Romania militeaza pentru cel putin pastrarea bugetului, eliminarea plafonarii, continuarea convergentei la care se adauga corectarea cifrei privind suprafata de referinţa, avand cu totul alte date fata de perioada anterioara. Suntem in analiza privind datele de scenariile de implementare”, a spus Petre Daea, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultura si Pescuit de la Luxemburg.

Acesta a precizat ca pozitia Romaniei este una corecta, transanta si constanta, in conditiile in care ea a fost sustinuta si la reuniunea Consiliului de ministri Agricultura si Pescuit, de la Sofia, desfasurata in primele zile din luna iunie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, in cardul Consiliului UE, ministrul Agriculturii a subliniat ca procentul de 2% din plafonul platilor directe alocat pentru sustinerea tinerilor nu este unul incurajator, iar stimularea acestora prin mecanismele propuse nu este suficient de bine conturata, pentru a-i atrage si a crea premise reale privind schimbarea de generatii, ca obiectiv propus prin PAC.
 
„Dezvoltarea rurala cu alocare bugetara redusa constituie un supliment de ingrijorare pentru perspectivele spatiului rural si nu numai. Romania se confrunta cu cel mai mare si profund exod al fortei de munca din randul tinerilor, pentru care in contextul general al PAC suntem chemati sa gasim solutii. Reducerea pilonului II va accelera acest proces, cu influente usor de intrezarit, dar foarte greu de rezolvat”, a adaugat Daea.
 
Şeful MADR a susţinut poziţia Ciprului cu privire la seceta, considerand ca este un fenomen care nu tine seama de granite, fiind resimtit puternic si de fermierii romani.
 
„Din nefericire, seceta nu este un eveniment izolat si acesta nu tine seama de granite, fiind resimtita si de fermierii romani care se confrunta cu aceasta situatie, iar capriciile vremii creeaza probleme deosebite privind executarea lucrarilor si realizarea productiei. Si noi consideram necesar a se cauta solutii pentru reducerea fenomenelor extreme. De aceea, investitiile in irigatii si in cercetare reprezinta cai de urmat in viitorul PAC, dar pana atunci consider necesar a se avea in vedere o revizuire a avansului pentru toamna acestui an. Vom reveni concret domnule comisar prin corespondenta oficiala la solicitarea platilor in avans”, a menTionat ministrul roman al Agriculturii.
 
 Nu in ultimul rand, acesta a subliniat ca a luat act de pozitia altor state membre care sustin mentinerea sau cresterea bugetului PAC si considera ca este nevoie de un punct de vedere comun.
 
„Referitor la memorandumul prezentat de Franta, iata ca ingrijorarile noastre la reducerea PAC nu sunt singulare. Am luat act si de pozitia altor state membre si am considerat necesar de a aduce in spatiul discutiilor un punct de vedere comun, care se circumscrie nevoii de mentinere a unui nivel corespunzator de finantare. Romania se regaseste in aceasta optiune si este alaturi de celelalte state membre semnatare ale memorandumului. Sunt convins, domnule comisar, ca putem modela solutiile si putem securiza succesul inregistrat pana la aceasta data. Am apreciat explicatiile date, apreciez consistenta lor, ne bizuim pe colaborarea buna de pana acum si de aici incolo. Baza este asigurata pentru realizarea acestui edificiu la care toti suntem chemati sa il realizam pentru binele tuturor si in folosul fiecaruia”, a mai spus Daea.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016