Ministrul Agriculturii nu vrea sa declare stare de calamitate din cauza secetei
Publicat la data de 21 Iul. 2022 in:
AgroMeteo Ministrul Agriculturii nu declara stare de calamitate din cauza secetei. Acesta a mentionat ca va urma calea legala pentru gestionarea "factorului de risc care inseamna seceta pedologica".
Situatia de seceta va fi gestionata de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale conform prevederilor din legislatia in vigoare. Acest moment nu este cazul declararii starii de calamitate in agricultura din cauza secetei, conform ministrului Agriculturii, Petre Daea.
"Nu, in acest moment facem ceea ce stabileste legea. Legea stabileste foarte clar si spunea Hotararea de Guvern 557 din 6 noiembrie 2016, in care Ministerul Agriculturii are responsabilitatea gestionarii factorului de risc care inseamna seceta pedologica.
In acest echipaj normativ, toate comisiile din teritoriu sub coordonarea prefectului care emite ordin si coordoneaza aceasta stare de lucruri constatand la fata locului ce si cum, incheind procesele verbale de constatare cu daunele produse datorita acestui factor, centralizand la Ministerul Agriculturii, pentru ca sunt dupa cum vedeti, sunt sole si sole", a declarat astazi, joi – 21 iulie, Petre Daea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Aceste declaratii vin pe fondul unei secete ce se amplifica de o zi la alta. De asemenea, rezerva de umiditate de sol se va situa in limitele satisfacatoare si izolat apropiate de optim pe suprafetele extinse din Oltenia, local in nordul, nord-estul, vestul si centrul Moldovei, sudul, sud-vestul, izolat nord-estul, estul si centrul Transilvaniei, nordul Moldovei.
Potrivit prognozei de specialitate emise de Administratia Natioala de Meteorologie pentru perioada 21 - 27 iulie, conditiile agrometeorologice prognozate, la culturile prasitoare, datorita temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenta a plantelor (30 - 32 grade Celsius), asociate cu deficite de apa in sol, indeosebi din sudul, sud-estul si vestul tarii, se va produce in continuare fenomenul de ofilire temporara si rasucire a aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenirea si/sau uscarea prematura a frunzelor bazale, precum si fortarea proceselor fiziologice, ca urmare a cresterii consumului de apa prin evapotranspiratie al plantelor.
Specialistii recomanda sa se continue lucrarile de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon si sa elibereze suprafetele agricole de resturile vegetale. De asemenea, aplicarea irigatiilor este necesara pe terenuri unde se inregistreaza deficite de umiditate in sol. In aceasta perioada este esentiala efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita-de-vie.
In functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, floarea-soarelui va parcurge fazele de formare a capitulului (70-100%) si inflorire (30-100%), iar in zonele de campie din sudul, sud-estul, estul si vestul tarii se va continua maturitatea in ceara (10-60%).
In toate plantatiile, la semintoase(mar, par, gutui) se vor inregistra cresterea frunzelor/rodului, acumularea zaharului si coacerea fructelor, iar la samburoase (cais, piersic si prun), maturarea fructelor si recoltarea acestora. Vita-de-vie isi va continua cresterea lastarilor laterali si dezvoltarea boabelor.
Conditiile meteorologice vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice in aproape toata tara.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>