Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Previziuni agrometeorologice pentru luna iunie
In luna iunie va predomina un regim termic al aerului in general normal, in toate zonele de cultura.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Cantitatile de precipitatii prognozate se vor situa sub mediile multianuale in sudul, sud-estul si estul tarii, iar in regiunile centrale şi nordice acestea vor putea fi excedentare.
Starea solului
La data de 30 iunie 2015, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura.
In sud-estul, sudul si local in estul si vestul teritoriului agricol se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol, cu exceptia unor suprafete din sudul, sud-estul, vestul si estul tarii, unde se va semnala fenomenul de seceta pedologica moderata, puternica si chiar extrema.
Caracteristici fenologice
Regimul termic favorabil din aer si sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa se vor desfasura in general normal in cea mai mare parte a regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
La culturile de orz si grau de toamna insamansate in perioada optima vor predomina fazele de inflorire, maturitate in lapte si ceara, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Cerealierele infiintate tardiv vor parcurge fazele de inspicare, inflorire si maturitate in lapte. Rapita semanata pe unele suprafete din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana se va afla la formarea silicvelor si a boabelor in silicve, precum si maturitatea deplina. Local, in jumatatea de sud a tarii va fi posibila declansarea lucrarilor de recoltare.
Cultura de floarea-soarelui va parcurge cresterea aparatului foliar, formarea capitulului si izolat inflorirea, in majoritatea regiunilor.
Sub aspect fenologic, la porumb predominante vor fi fazele de formare a frunzei a 3-a si infrunzirea in cea mai mare parte a zonelor agricole, iar local in extremitatea de sud a tarii va fi posibila declansarea aparitiei paniculului la hibrizii extratimpurii si timpurii.
In principalele bazine specializate, sfecla de zahar işi va continua formarea rozetei de frunze, precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile, iar cartoful, cresterea lastarilor laterali, tuberizarea, precum si inflorirea la soiurile de vara.
La pomii fructiferi, speciile de samburoase timpurii (cires, cais, visin) aflate in faza de maturitate tehnologica se va continua recoltarea, iar la piersic si prun se va semnala cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea.
La cele semintoase (mar, par, gutui) se vor semnala formarea si dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.
In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie va inregistra infrunzirea, cresterea lastarilor si inflorirea, iar soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.
Lucrarile agricole specifice (fertilizari, erbicidari, prasile mecanice si manuale, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura in general normal, in aproape toata tara.
ANM precizeaza ca prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandari de specialitate/calendarul lucrarilor agricole:
- Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare in culturile de camp si pomi-viticole;
- Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale);
- Administrarea ingraşamintelor chimice la prasitoare.
Sursa: ANM
Autor:
Ardeleanu Marian
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » Prognoza agrometeorologica 12 - 18 noiembrie. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 5 - 11 noiembrie 2024. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute
- » Prognoza agrometeorologica 29 octombrie - 4 noiembrie 2024. Precipitatiile prognozate vor fi reduse cantitativ
- » Prognoza agrometeorologica 22 - 28 octombrie 2024. Se recomanda urgentarea insamantarilor la orzul si graul de toamna
- » Prognoza agrometeorologica 15 - 21 octombrie 2024. Din punct de vedere pluviometric, sunt prognozate ploi locale
Idei de afaceri in agricultura