Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 1 - 7 august 2023. Local cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol

prognoza-agrometeorologica-1-7-august-2023-local-cantitatile-de-apa-vor-fi-mai-insemnate-din-punct-de-vedere-agricol

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 1 - 7 august 2023.


Caracteristici meteorologice

 
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire, devenind deosebit de calda, chiar caniculara, in cea mai mare parte a regiunilor.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 17...27°C, in primele zile si 18...33°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, in toate zonele de cultura.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 25...40°C, pe intreg teritoriul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 9...25°C, in majoritatea regiunilor, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare.
 
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, in aproape toata tara. Local cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului si Crisanei, local vestul, nordul, centrul si nord-vestul Munteniei, nordul, estul, izolat nord-estul, sudul si sud-estul Moldovei, nordul Dobrogei. 
 
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica) pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Moldova si Dobrogea, izolat in estul Olteniei, vestul Crisanei si nord-vestul Banatului
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Pe terenurile agricole unde se va mentine fenomenul de seceta pedologica, temperaturile maxime ridicate din aer si sol, precum si persistenta insolatiei in orele de amiaza vor determina fortarea proceselor de maturare, ofilire, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar la culturile prasitoare. 
 
Starea de vegetatie a culturilor de porumb si floarea-soarelui se va deprecia in continuare, plantele prezentand stiuleti incomplet formati, boabe sistave, capitule cu diametrul redus, seminte seci, semnalandu-se totodata cresterea procentului de plante sterile, iar in plantatiile pomi-viticole se vor inregistra ingalbenirea frunzelor, subdimensionarea fructelor, caderea prematura a acestora si fortarea procesului de acumulare a zaharurilor.
 
Cultura de grau de toamna se va recolta pe ultimele suprafete in aproape toate zonele agricole, iar in depresiunile nordice si centrale se vor definitiva maturitatea deplina (100%) si recoltarea.
 
Functie de data semanatului, floarea-soarelui se va afla in fazele de inflorire (50-100%) si maturitate in ceara (20-100%), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie. In jumatatea de sud a tarii se va continua maturitatea deplina (10-60%).
 
Porumbul semanat in epoca optima isi va definitiva aparitia paniculului (80-100%), aflandu-se predominant la inflorire, matasire si maturitate in lapte (10-100%). Local, la hibrizii extratimpurii si timpurii se va semnala maturitatea in ceara (10-30%).
 
In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar vor predomina alungirea si ingrosarea axei hipocotile (50-100%), local fiind posibil inceputul acumularii zaharului in radacina (10-20%), iar la cartof se vor continua cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, precum si recoltarea la soiurile de vara.
 
Pomii fructiferi vor parcurge cresterea si coacerea rodului, acumularea zaharului in fructe, dezvoltarea mugurelui terminal, iar speciile ajunse la maturitate tehnologica se vor recolta in continuare.
 
In toate podgoriile, vita-de-vie se va afla in fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masa se va putea inregistra acumularea zaharurilor si coacerea in „parga”.
 
In conditiile agrometeorologice prognozate, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor efectua pe ansamblu in conditii normale.
 

Recomandari de specialitate

 
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon
 
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si pregatirea terenurilor (arat, scarificat, discuit, etc.) in vederea insamantarilor de toamna
 
- Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita-de-vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, tratamente fitosanitare)
 
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016