Prognoza agrometeorologica 10 - 16 ianuarie. Rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare
Publicat la data de 10 Ian. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 10 - 16 ianuarie.
Caracteristici meteorologice
Intervalul se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -1...11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 0...13°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -3...9°C pe intreg teritoriul agricol, izolat producandu-se bruma si inghet superficial la sol, indeosebi in depresiuni.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in zonele nordice si centrale, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.
Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si a Moldovei, izolat estul Dobrogei.
Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in estul, sudul si sud-estul Moldovei, nordul, nord-estul, sud-estul si sudul Munteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema).
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer si sol, procesele vegetative ale culturilor de camp (rapita, orz si grau de toamna) vor evolua pe ansamblu in bune conditii in aproape toate regiunile agricole, exceptand zonele depresionare, unde local, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.
Sub aspect fenologic, la culturile de orz si grau de toamna se vor semnala rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea (10-100%), la nivelul intregii tari.
In functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, rapita va parcurge cresterea frunzelor (5-11 frunze).
In toate plantatiile, la pomii fructiferi si vita-de-vie se va continua stadiul de repaus biologic.
Lucrarile agricole specifice (araturi, taieri de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfasura in general normal, exceptand zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii culturilor de toamna, precum si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole
- Administrarea ingrasamintelor organice la pomii fructiferi si vita-de-vie
- Efectuarea araturilor adanci pe terenurile agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>