Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prognoza agrometeorologica 10 - 16 mai 2022. Vremea incepe sa se incalzeasca

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 10 - 16 mai 2022.
Caracteristici meteorologice
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 15...33°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului va oscila intre 3...17°C in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 12...24°C in cea mai mare parte a tarii, limite favorabile desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de primavara semanate pana in prezent.
Sunt prognozate ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare alevantului, in aproape toate regiunile agricole. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol si izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propria ta Plantatie de Paulownia
Cum sa castigi 30 000 euro ha chiar din cel de-al 3-lea an al afacerii tale cu fabulosii arbori Paulownia Comanda acum CD-ul tau despre Plantatia de Paulownia Este UNICUL ghid aparut pe piata ideilor de afaceri privind infiintarea unei plantatii de Paulownia El iti arata de la A la Z ce inseamna aceasta afacere si te invata cum sa...
valabila 48h
In Maramures, local nordul, estul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, sudul, izolat in sud-vestul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare, izolat apropiate de optim si optime. Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei si a Munteniei, local in nord-estul si vestul Banatului, centrul si sudul Dobrogei.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor semnala local in nordul, centrul si estul Dobrogei, nordul si nord-vestul Banatului, nordul, nord-estul, izolat sudul Moldovei, nordul, nord-estul si sud-estul Munteniei, estul Transilvaniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, starea de vegetatie a speciilor de camp semanate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba. Totodata, la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof) procesele de rasarire vor fi neuniforme si lente, indeosebi pe suprafetele cu deficite de apa in sol din sud-estul, sudul si estul tarii.
Cerealierele de toamna (orz si grau) insamantate in epoca optima se vor afla in fazele de alungire a tulpinii (70-100%), „burduf” si inspicare (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor agricole. In culturile intarziate fenologic se vor continua infratirea (60-100%) si alungirea paiului (30-100%). Sub aspect fenologic, la rapita se vor semnala aparitia inflorescentelor si inflorirea (20-100%), precum si formarea silicvelor (10-50%).
Floarea-soarelui va parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinare (80-100%) si rasarire (10-100%) in majoritatea regiunilor, iar in sudul si vestul tarii, dezvoltarea primei perechi de frunze (10-80%). Porumbul se va afla la germinare (40-100%), rasarire (10-100%) si formarea frunzei a 3-a (10-50%), in cea mai mare parte a tarii. Sfecla de zahar isi va continua germinarea (70-100%), rasarirea (10-100%), precum si dezvoltarea primelor frunze ale rozetei (10-70%). La cartof se vor inregistra incoltirea si rasarirea (10-100%), iar la soiurile timpurii, formarea si cresterea lastarilor.
Soiurile timpurii de samburoase (cais, cires, piersic, visin) se vor afla predominant la legarea, cresterea fructelor si infrunzire, iar semintoasele (mar, par, gutui), la inflorire si legarea rodului. Vita-de-vie va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor in cea mai mare parte a podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masa din jumatatea de sud a tarii se va putea declansa formarea inflorescentelor. Pe ansamblu, conditiile meteorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole specifice (fertilizari, erbicidari, prasile manuale si mecanice, tratamente fitosanitare, etc.), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
RECOMANDARI DE SPECIALITATE:

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 afaceri agricole in 2023 + Planul de afacere".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 30 mai - 5 iunie. Cantitatile de apa prognozate vor fi mai insemnate
- » Prognoza agrometeorologica 23 - 29 mai 2023. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale
- » Prognoza agrometeorologica 16 - 22 mai. Vor fi conditii de producere a grindinei
- » Prognoza agrometeorologica 9 - 15 mai. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale
- » Prognoza agrometeorologica 3 - 9 mai 2023. In acest interval va predomina o vreme normala, in cea mai mare parte a tarii
Idei de afaceri in agricultura