Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 10 - 16 mai 2022. Vremea incepe sa se incalzeasca

prognoza-agrometeorologica-10-16-mai-2022-vremea-incepe-sa-se-incalzeasca

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 10 - 16 mai 2022.


Caracteristici meteorologice

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 9...21°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 14...25°C in restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 15...33°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului va oscila intre 3...17°C in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 12...24°C in cea mai mare parte a tarii, limite favorabile desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de primavara semanate pana in prezent.

Sunt prognozate ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare alevantului, in aproape toate regiunile agricole. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol si izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
 

Caracteristici agrometeorologice

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
In cultura graului de toamna, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei si a Dobrogei, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, sudul, centrul si estul Olteniei, nordul si nord-vestul Banatului.

In Maramures, local nordul, estul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, sudul, izolat in  sud-vestul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare, izolat apropiate de optim si optime. Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei si a Munteniei, local in nord-estul si vestul Banatului, centrul si sudul Dobrogei.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor semnala local in nordul, centrul si estul Dobrogei, nordul si nord-vestul Banatului, nordul, nord-estul, izolat sudul Moldovei, nordul, nord-estul si sud-estul Munteniei, estul Transilvaniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor vor evolua in general normal in aproape toate regiunile, acestea fiind chiar usor intensificate, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului din zonele de campie.

Pe ansamblu, starea de vegetatie a speciilor de camp semanate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba. Totodata, la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof) procesele de rasarire vor fi neuniforme si lente, indeosebi pe suprafetele cu deficite de apa in sol din sud-estul, sudul si estul tarii.

Cerealierele de toamna (orz si grau) insamantate in epoca optima se vor afla in fazele de alungire a tulpinii (70-100%), „burduf” si inspicare (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor agricole. In culturile intarziate fenologic se vor continua infratirea (60-100%) si alungirea paiului (30-100%). Sub aspect fenologic, la rapita se vor semnala aparitia inflorescentelor si inflorirea (20-100%), precum si formarea silicvelor (10-50%).

Floarea-soarelui va parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinare (80-100%) si rasarire (10-100%) in majoritatea regiunilor, iar in sudul si vestul tarii, dezvoltarea primei perechi de frunze (10-80%). Porumbul se va afla la germinare (40-100%), rasarire (10-100%) si formarea frunzei a 3-a (10-50%), in cea mai mare parte a tarii. Sfecla de zahar isi va continua germinarea (70-100%), rasarirea (10-100%), precum si dezvoltarea primelor frunze ale rozetei (10-70%). La cartof se vor inregistra incoltirea si rasarirea (10-100%), iar la soiurile timpurii, formarea si cresterea lastarilor.

Soiurile timpurii de samburoase (cais, cires, piersic, visin) se vor afla predominant la legarea, cresterea fructelor si infrunzire, iar semintoasele (mar, par, gutui), la inflorire si legarea rodului. Vita-de-vie va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor in cea mai mare parte a podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masa din jumatatea de sud a tarii se va putea declansa formarea inflorescentelor. Pe ansamblu, conditiile meteorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole specifice (fertilizari, erbicidari, prasile manuale si mecanice, tratamente fitosanitare, etc.), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
 

RECOMANDARI DE SPECIALITATE:

- Definitivarea semanatului/plantatului la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof, soia);
 
- Combaterea bolilor si daunatorilor la speciile de toamna;
 
- Efectuarea udarilor in vegetatie la speciile de toamna si de „rasarire” la culturile de primavara;
 
- Aplicarea lucrarilor de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile) in culturile de primavara;
 
- Administrarea tratamentelor fitosanitare in plantatiile pomi-viticole;
 
- Verificarea si controlul semanaturilor de primavara, in vederea determinarii capacitatii de germinare.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016