Prognoza agrometeorologica 10 - 16 octombrie 2023. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ
Publicat la data de 10 Oct. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 10 - 16 octombrie 2023.
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, in acest interval va predomina o vreme mai calda sub aspect termic, in aproape toata tara.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 4...23°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, pe intreg teritoriul agricol.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 12...29°C, in toate zonele de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -4...16°C in majoritatea regiunilor, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare din nordul si centrul tarii, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 11...22°C la scara intregii tari, optima desfasurarii fazelor incipiente de vegetatie la culturile de rapita si orz, precum si continuarii lucrarilor de semanat la graul de toamna.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind insotite de intensificari ale vantului.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Banatului, local nordul, nord-vestul, estul si centrul Moldovei, nord-vestul, vestul, izolat estul si sud-vestul Munteniei, nordul si sudul Olteniei.
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, estul, local centrul si sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer si sol va imprima ritmuri in general normale de vegetatie la speciile de toamna (rapita, orz si grau), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Totodata, pe suprafetele agricole cu deficite ridicate de umiditate in sol si in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, procesele biologice ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.
Cultura de porumb isi va definitiva maturitatea deplina (80-100%), extinzandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare, in majoritatea regiunilor agricole.
La sfecla de zahar din principalele bazine specializate vor predomina maturitatea tehnologica si recoltarea, iar la cultura de cartof din centrul tarii se vor definitiva lucrarile de recoltare.
Pomii fructiferi si vita-de-vie vor parcurge maturarea rodului si lemnului, ingalbenirea fiziologica a frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.
Rapita infiintata in perioada optima va inregistra germinarea (60-100%) si rasarirea (20-100%), mai avansate fiind culturile din jumatatea de sud a tarii unde se va continua cresterea primelor frunze (3-6 frunze).
In functie de data semanatului si conditiile pedoclimatice, orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de germinare-rasarire (10-100%). De asemenea se vor continua lucrarile de insamantare in perioada optima (15 septembrie-20 octombrie), pentru ca plantele sa poata beneficia de resurse termice necesare parcurgerii proceselor de calire si vernalizare.
Lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua in conditii optime, doar in zilele fara precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale
- Efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm
- Continuarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, exceptand arealele agricole unde se vor mentine deficite ridicate de umiditate in sol
- Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>