Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 11 - 17 aprilie. In zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii

prognoza-agrometeorologica-11-17-aprilie-in-zonele-joase-si-de-lunca-vor-fi-conditii-de-producere-a-cetii

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 11 - 17 aprilie.


Caracteristici meteorologice

 
Pe ansamblu, vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, pe intreg teritoriul agricol al tarii.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 5...14°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 6...17°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, in toate zonele de cultura.
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 9...23°C, la scara intregii tari.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre -2...12°C in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in nordul si centrul tarii, producandu-se bruma si inghet superficial la sol.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 7...15°C, in general favorabila continuarii semanatului la culturile de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la cele infiintate pana in prezent.
 
Sunt prognozate ploi locale sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana, Oltenia, cea mai mare parte a Banatului si a Munteniei, local in nordul, estul, izolat nord-vestul, centrul si sud-vestul Moldovei. 
 
Continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova, local in nordul, nord-estul, estul si sudul Munteniei, izolat nord-vestul Banatului.
 
In stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si a Moldovei, izolat sud-vestul Dobrogei.
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in nordul, nord-estul si estul Munteniei, vestul, centrul si izolat sud-estul Moldovei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole 

 
Ca urmare, pe suprafetele agicole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura in general normal, iar in jumatatea nordica a tarii, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua usor mai lent. 
 
Starea de vegetatie a culturilor de toamna infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, respectiv medie si slaba la cele tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna se vor afla la aparitia frunzei a treia (70-100%), infratire (30-100%) si alungirea paiului (10-100%), in majoritatea regiunilor agricole.
 
In Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania, la cultura de rapita se va semnala infrunzirea (11-20 frunze), continuandu-se totodata aparitia inflorescentelor (10-40%), in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
Pomii fructiferi (soiuri extratimpurii si timpurii de cais, piersic, cires, visin, prun) vor parcurge inflorirea in majoritatea plantatiilor, izolat fiind posibil inceputul legarii rodului la cais in jumatatea de sud a tarii. Speciile pomicole de semintoase se vor afla la inmugurire, dezmugurire si inceputul infloririi (mar, par).
 
In cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie va inregistra faza de „plans”, precum si inmugurirea la soiurile timpurii de masa.
 
Culturile de primavara se vor afla in primele faze de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si aparitia primelor frunze, iar la speciile prasitoare se vor extinde suprafetele agricole in curs de semanat.
 
In conditiile meteorologice prognozate, lucrarile agricole de sezon vor fi temporar intrerupte, indeosebi in zilele cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Continuarea insamantarilor de primavara din prima epoca (orzoaica, ovaz, grau, mazare, borceag, lucerna) si chiar definitivarea acestora;
 
- Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof) pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
 
- Fertilizarea culturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare;
 
- Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fitosanitare) la speciile de camp si pomi-viticole;
 
- Controlul semanaturilor de toamna pentru determinarea vigurozitatii plantelor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016