Prognoza agrometeorologica 11 - 17 iulie 2023. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi locale
Publicat la data de 11 Iul. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 11 - 17 iulie 2023.
Caracteristici meteorologice
In acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod normal in cea mai mare parte a tarii, chiar caniculara in zonele de campie.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19...31°C, in toate zonele de cultura, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 25...38°C, pe intreg teritoriul agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului se va situa intre 12...24°C, in aproape toate regiunile.
Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari de ale vantului, izolat cu aspect de vijelie.
De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura de porumb neirigat, rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana si Banat, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local in nordul, estul, sudul si vestul Moldovei, vestul, nordul si sudul Munteniei, nordul, centrul si sud-vestul Dobrogei.
Deficite de umiditate in sol se vor inregistra in estul, local centrul si sudul Munteniei, centrul, estul si sud-estul Dobrogei, centrul, estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, seceta pedologica fiind moderata si puternica.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit va determina o intensificare a ritmurilor de crestere si dezvoltare la toate speciile agricole, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
Totodata, ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30...32°C) de rezistenta a plantelor, la culturile prasitoare se va putea inregistra fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele amiezii, precum si ingalbenirea/uscarea prematura a frunzelor bazale.
La graul de toamna semanat in epoca optima se vor continua lucrarile de recoltare, iar culturile semanate tardiv vor parcurge fazele de maturitate in ceara si deplina (30-100%).
Rapita aflata la maturitate deplina (60-100%) se va recolta la nivelul intregii tari, local fiind posibila finalizarea lucrarilor.
Floarea-soarelui va parcurge formarea capitulului (60-100%) si inflorirea (20-100%), pe intreg teritoriul agricol.
Functie de precocitatea hibridului, la porumb se va definitiva infrunzirea, plantele aflandu-se predominant la formarea paniculului (10-100%) si inceputul infloririi (10-30%), cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie.
Sfecla de zahar va inregistra alungirea si ingrosarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, inflorirea, precum si formarea si cresterea tuberculilor (30-100%).
In toate plantatiile pomicole, la samburoase (cais, piersic) vor predomina coacerea si recoltarea fructelor, iar la semintoase (mar, par), cresterea lastarilor si a rodului.
In cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie se va afla in fazele de crestere a lastarilor, frunzelor si a boabelor. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (prasile mecanice, manuale, erbicidari, tratamente fitosanitare) se vor desfasura pe ansamblu, in conditii relativ bune.
Recomandari de specialitate
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a fructelor de sezon si a culturilor de toamna
- Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la culturile de primavara
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole unde se mentin deficite de apa in sol
- Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si a daunatorilor prin aplicarea de tratamente fitosanitare in vii si livezi
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>