Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 12 - 18 iulie 2022. Vremea se incalzeste in toate regiunile agricole

prognoza-agrometeorologica-12-18-iulie-2022-vremea-se-incalzeste-in-toate-regiunile-agricole

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 12 - 18 iulie 2022.


Caracteristici meteorologice

 
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire, in aproape toate regiunile agricole. 
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14...23°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si 20...28°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C. 

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 18...34°C, in majoritatea zonelor de cultura. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 9...22°C, in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni. 
 
Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, la scara intregului teritoriu. Totodata, izolat cantitatile de apa prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Transilvania, Banat si Crisana, local in nordul, estul, sudul si sud-vestul Munteniei, sudul si estul Olteniei. 
 
Gradul de aprovizionare cu apa al solului se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a Olteniei, local in nordul, nord-vestul, vestul, sudul si centrul Munteniei, nordul, nord-estul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, nordul, nord-vestul si izolat centrul Moldovei, sud-estul Crisanei, nord-estul Banatului. 
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Procesele de crestere, coacere si maturare ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura in general normal, pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. 
 
In zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, precum si in zonele afectate de seceta pedologica, la culturile prasitoare se va produce fenomenul de ofilire temporara si rasucire a aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenire si/sau uscare prematura a frunzelor bazale, precum si fortari stadiale.

Sub aspect fenologic, graul de toamna se va afla in fazele de maturitate in ceara si deplina (20-100%), continuandu-se lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari. 
 
Rapita isi va continua faza de maturitate deplina (30-100%), lucrarile de recoltare efectuandu-se pe suprafete agricole extinse. In cea mai mare parte a regiunilor floarea-soarelui va inregistra formarea calatidiului (60-100%) si inflorirea (10-100%), izolat fiind posibil inceputul maturitatii in ceara (10-20%). Cultura de porumb va parcurge formarea paniculului (10-100%), inflorirea si matasirea (10-80%). 
 
In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar vor predomina fazele de infrunzire (21-30 frunze), precum si alungire/ingrosare a axei hipocotile (30-100%), iar la cartof, cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (10-100%). 
 
Pomii fructiferi se vor afla la cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor in fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare. 
 
In majoritatea podgoriilor, la vita-de-vie se vor continua fazele de crestere a frunzelor, lastarilor si a boabelor. 
 
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, prasile manuale/mecanice etc.), se vor putea efectua in bune conditii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon
 
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale
 
- Continuarea lucrarilor de intretinere la speciile de camp si pomi-viticole (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale/mecanice)
 
- Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016