Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 12 - 18 septembrie. In aceasta perioada va predomina o vreme mai calda

prognoza-agrometeorologica-12-18-septembrie-in-aceasta-perioada-va-predomina-o-vreme-mai-calda

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 12 - 18 septembrie.


Caracteristici meteorologice

 
Sub aspect termic, in aceasta perioada va predomina o vreme mai calda, pe aproape intreg teritoriul agricol.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 16...27°C la nivelul intregii tari, mai ridicata cu 1...8°C comparativ cu mediile climatologice.
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 23...34°C, in toate zonele de cultura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 8...20°C, in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 17...26°C pe majoritatea suprafetelor agricole, limite optime pentru continuarea infiintarii culturilor de toamna (orz, grau si rapita), precum si desfasurarii proceselor de germinare si rasarire la cele deja semanate.
 
Sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. De asemenea, izolat, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-20 cm (ogor) se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului si Crisanei, local in nordul si estul Olteniei, nordul, estul, centrul si sudul Moldovei, nordul, nord-vestul, centrul, izolat estul si nord-estul Munteniei. 
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Maramures si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Muntenia, local sudul, centrul si estul Olteniei, izolat nordul si sud-estul Crisanei, centrul si sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de coacere la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfasura mai intens, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Pe suprafetele agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, atat ritmurile de vegetatie ale plantelor, cat si lucrarile agricole in camp (arat, scarificat, discuit, etc.) vor fi in continuare stanjenite.
 
Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor inregistra maturitatea deplina (70-100%) si recoltarea pe intreg teritoriul agricol, productiile estimate fiind sub potentialul biologic al soiurilor, indeosebi pe terenurile cu deficite de apa in sol.
 
Cultura de porumb va parcurge fazele de maturitate in ceara (75-100%) si deplina (50-100%), extinzandu-se suprafetele recoltate, in majoritatea regiunilor.
 
La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, izolat, fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice.
 
In toate bazinele specializate, cartoful se va afla in fazele de vestejire a vrejilor si maturitate tehnologica, iar soiurile semitardive se vor recolta in continuare.
 
La pomii fructiferi se vor continua coacerea fructelor, acumularea zaharului, maturarea lemnului si recoltarea la soiurile de sezon.
 
In toate podgoriile, vita-de-vie va inregistra fazele de maturare a boabelor si acumulare a zaharului, iar la soiurile de masa se vor continua lucrarile de recoltare.
 
La rapita se vor extinde suprafetele semanate, iar la cele infiintate pana in prezent se vor putea inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire, indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
Lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) se vor putea efectua in conditii bune.
 

Recomandari de specialitate

 
- Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima, pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului
 
- In sudul si sud-estul tarii, unde continutul de umiditate din sol in stratul 0-20 cm este scazut, se recomanda lucrari superficiale de pregatire a terenului
 
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon
 
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016