Prognoza agrometeorologica 13 - 19 august 2024. Lucrarile agricole specifice campaniei de vara se vor putea efectua in bune conditii
Publicat la data de 13 Aug. 2024 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 13 - 19 august 2024.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda in toate regiunile agricole, chiar caniculara in sudul si vestul tarii.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 18...33°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, la nivelul intregii tari.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 26...40°C, pe intreg teritoriul agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va oscila intre 10...25°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Se intrevad ploi locale sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, rezerva de apa se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Maramures, Oltenia, Muntenia, Banat, Crisana si Dobrogea, izolat centrul, nordvestul si sudul Transilvaniei.
Continutul de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare pe suprafete agricole extinse din Transilvania, local vestul si centrul Moldovei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenta a plantelor (30...32°C), la culturile prasitoare neirigate se vor semnala ofilirea si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenirea si/sau uscarea prematura a frunzelor bazale, precum si sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui, in special pe terenurile afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.
Procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi pe ansamblu intensificate, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
In cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui se va afla la maturitate in ceara (50-100%) si maturitate deplina (30-100%), cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba pe terenurile afectate de seceta pedologica.
Totodata, in jumatatea de sud a tarii se vor efectua lucrarile de recoltare.
Cultura de porumb isi va definitiva matasirea (90-100%), plantele aflandu-se predominant la maturitate in lapte (50-100%), ceara (30-100%) si deplina (10-100%) la nivelul intregii tari, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind in general medie si slaba.
Sfecla de zahar va parcurge alungirea radacinii (75-100%) si ingrosarea axei hipocotile (40-100%), iar cartoful isi va continua inflorirea (70-100%), vestejirea vrejilor (50-100%) si maturitatea tehnologica (30-100%).
In toate plantatiile, la pomii fructiferi vor predomina cresterea si coacerea rodului, precum si acumularea zaharurilor in fructe. De asemenea, la soiurile de sezon ajunse la maturitate deplina se vor continua lucrarile de recoltare.
In majoritatea podgoriilor se vor inregistra cresterea rodului si acumularea zaharurilor, precum si inceputul maturarii boabelor la soiurile de masa.
Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente fitosanitare impotriva bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) se vor putea efectua in bune conditii.
Recomandari de specialitate
- Lucrari de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna, indeosebi pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol
- Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita-de-vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, fertilizari, etc)
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Organizarea afacerii cu raci
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene meteorologice deosebite – furtuni, inundatii etc.) Toate aceste fenomene au o actiune negativa asupra activitatii dumneavoastra si este bine sa va protejati... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>