Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 13 - 19 septembrie 2022. Vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata

prognoza-agrometeorologica-13-19-septembrie-2022-vremea-normala-de-la-inceputul-intervalului-va-intra-intr-un-proces-de-incalzire-treptata

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 13 - 19 septembrie 2022.


Caracteristici meteorologice

 
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 11...21°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si 13...28°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 16...34°C, in aproape toate regiunile.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 6...22°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 15...25°C la scara intregii tari, valori favorabile, atat pentru efectuarea lucrarilor de semanat, cat si parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile infiintate pana la aceasta data.
 
Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. De asemenea, local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Banat, Crisana, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei si a Munteniei, local in estul si sud-estul Dobrogei.
 
Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in sud-vestul, sudul si izolat centrul Moldovei, nord-estul Munteniei
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
In conditiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de coacere si maturare la speciile prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura pe ansamblu normal, in aproape toate regiunile agricole, exceptand zonele depresionare, unde acestea vor fi mai incetinite. 
 
La culturile de toamna (rapita si orz) semanate pana in prezent, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea fazelor incipiente de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si local, aparitia primelor frunze, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
Floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%) la nivelul intregii tari, continuandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare.
 
Cultura de porumb se va afla in fazele de maturitate in ceara (80-100%) si deplina (30-100%), extinzandu-se suprafetele recoltate, in majoritatea zonelor agricole.
 
La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, local, fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice.
 
Cartoful va inregistra fazele de vestejire a vrejilor si maturitate deplina, iar soiurile semitardive se vor recolta in continuare.
 
In aproape toata tara, pomii fructiferi si vita-de-vie vor parcurge acumularea zaharului in fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum si recoltarea.
 
Rapita infiintata in perioada optima se va afla la germinare, rasarire si local aparitia primelor frunze (10-100%), extinzandu-se suprafetele insamantate in majoritatea regiunilor agricole.
 
Lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) se vor desfasura normal, fiind temporar intrerupte in zilele cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon
 
- Efectuarea araturilor de toamna in stratul de sol 0-20 cm/ogor
 
- Pregatirea patului germinativ si insamantarea speciilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil
 
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016