Prognoza agrometeorologica 13 - 19 septembrie 2022. Vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata
Publicat la data de 13 Sep. 2022 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 13 - 19 septembrie 2022.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 11...21°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si 13...28°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, la nivelul intregii tari.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 16...34°C, in aproape toate regiunile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va oscila intre 6...22°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 15...25°C la scara intregii tari, valori favorabile, atat pentru efectuarea lucrarilor de semanat, cat si parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile infiintate pana la aceasta data.
Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. De asemenea, local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Banat, Crisana, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei si a Munteniei, local in estul si sud-estul Dobrogei.
Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in sud-vestul, sudul si izolat centrul Moldovei, nord-estul Munteniei
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de coacere si maturare la speciile prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura pe ansamblu normal, in aproape toate regiunile agricole, exceptand zonele depresionare, unde acestea vor fi mai incetinite.
La culturile de toamna (rapita si orz) semanate pana in prezent, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea fazelor incipiente de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si local, aparitia primelor frunze, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%) la nivelul intregii tari, continuandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare.
Cultura de porumb se va afla in fazele de maturitate in ceara (80-100%) si deplina (30-100%), extinzandu-se suprafetele recoltate, in majoritatea zonelor agricole.
La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, local, fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice.
Cartoful va inregistra fazele de vestejire a vrejilor si maturitate deplina, iar soiurile semitardive se vor recolta in continuare.
In aproape toata tara, pomii fructiferi si vita-de-vie vor parcurge acumularea zaharului in fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum si recoltarea.
Rapita infiintata in perioada optima se va afla la germinare, rasarire si local aparitia primelor frunze (10-100%), extinzandu-se suprafetele insamantate in majoritatea regiunilor agricole.
Lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) se vor desfasura normal, fiind temporar intrerupte in zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon
- Efectuarea araturilor de toamna in stratul de sol 0-20 cm/ogor
- Pregatirea patului germinativ si insamantarea speciilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>