Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 14 - 20 mai. Se intrevad ploi locale

prognoza-agrometeorologica-14-20-mai-se-intrevad-ploi-locale

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 14 - 20 mai.


Caracteristici meteorologice

 
Vremea mai rece, sub aspect termic, de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, pe majoritatea suprafetelor agricole.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 7...15°C la inceputul intervalului, valori mai scazute cu 1...5°C si 10...18°C, in restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice in toate zonele de cultura.
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 14...23°C, in cea mai mare parte a tarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 2...13°C la nivelul intregului teritoriu agricol, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile nordice si centrale.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va situa intre 10...20°C, limite optime parcurgerii fazelor de crestere si dezvoltare ale plantelor, indeosebi la culturile de primavara semanate pana in prezent.
 
Se intrevad ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara. 
 
De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in Maramures, Crisana si Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul, nord-vestul, vestul, sudul, sud-vestul si estul Munteniei, centrul, estul si sudul Dobrogei, izolat nordul si sudul Olteniei, estul Moldovei. 
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra pe suprafete extinse din Moldova si Oltenia, local in nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul si sudul Munteniei, nordul si centrul Dobrogei, estul si sudul Transilvaniei.
 
In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-20 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. 
 
Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) local in estul, sudul si sud-estul Moldovei, izolat sudul si nord-estul Munteniei, estul Olteniei si nord-vestul Banatului.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Ca urmare, ritmurile de vegetatie ale culturilor agricole vor evolua in general normal in aproape toata tara si mai intens in zonele de campie, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla la alungirea paiului (70-100%), „burduf” si inspicare (10-100%), precum si inflorire (10-50%). Local, in sudul tarii se va semnala maturitatea in lapte (10-30%).
 
Cultura de rapita va parcurge inflorirea (50-100%), aparitia silicvelor (10-100%) si formarea boabelor in silicve (10-30%), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie.
 
La floarea-soarelui se vor continua rasarirea (50-100%) si aparitia primei perechi de frunze (20-100%), precum si infrunzirea (4-10 frunze) in sudul si vestul tarii.
 
In functie de data semanatului, porumbul va inregistra germinarea (70-100%), rasarirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) si inceputul infrunzirii (3-5 frunze).
 
In Transilvania si Moldova, sfecla de zahar isi va continua rasarirea (40-100%) si dezvoltarea rozetei de frunze, iar la cartof predominante vor fi fazele de incoltire si rasarire (30-100%), precum si formarea primei perechi de frunze (10-100%).
 
In majoritatea plantatiilor, la samburoase se vor semnala cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar in jumatatea de sud a tarii la soiurile timpurii de cires se va semnala coacerea in „parga”.
 
Speciile de semintoase se vor afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar si formarea rodului.
 
Vita-de-vie va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor, precum si formarea inflorescentelor, totodata fiind posibila declansarea infloririi la soiurile timpurii de masa.
 
In general, lucrarile agricole specifice se vor efectua in bune conditii in cea mai mare parte a tarii, acestea fiind intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Administrarea ingrasamintelor minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de primavara semanate in epoca optima
 
- Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si a daunatorilor la culturile de camp, precum si in vii si livezi
 
- Aplicarea tratamentelor fitosanitare in plantatiile pomicole si viticole
 
- Continuarea verificarii si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016