Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 14 - 20 martie 2023. Izolat, cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol

prognoza-agrometeorologica-14-20-martie-2023-izolat-cantitatile-de-apa-vor-fi-mai-insemnate-din-punct-de-vedere-agricol

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 14 - 20 martie 2023.


Caracteristici meteorologice

 
Perioada se va caracteriza printr-o alternanta de zile normale, cu intervale in care vremea va fi mai calda sub aspect termic, in aproape toate regiunile.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 2...15°C in zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C si -1...9°C in restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea zonelor de cultura.
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3...20°C, in cea mai mare parte a tarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre -5...9°C in toate regiunile agricole, valori mai scazute inregistrandu-se in depresiuni, unde se va produce bruma si inghet superficial la sol.
 
Sunt posibile precipitatii predominant sub forma de ploi locale pe intreg teritoriul, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in nordul, nord-estul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.
 
Izolat, cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol. Totodata, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Transilvania, Maramures, Crisana, Banat si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, local in estul, nordul, nord-vestul, centrul si sud-vestul Moldovei. 
 
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul si sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
 
Ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna si pomicole vor evolua in general normal in aproape toata tara, cu exceptia zonelor depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei,
unde izolat vor fi posibile stagnari temporare de vegetatie. 
 
Pe ansamblu, uniformitatea si vigurozitatea culturilor de toamna va fi in continuare medie si buna la cele infiintate in epoca optima si pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. De asemenea, in semanaturile intarziate, starea de vegetatie a plantelor se va mentine medie si slaba, in special pe suprafetele cu deficite de umiditate in sol.
 
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna infiintate in perioada optima se vor afla la infratire (20-100%) si alungirea paiului (10-30%), iar la culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (40-100%). In functie de data semanatului si conditiile pedoclimatice, cultura de rapita din Dobrogea, Transilvania, Muntenia si Moldova va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze).
 
La pomii fructiferi se va semnala starea de repaus vegetativ, iar local pe terenurile cu expozitie sudica se va continua faza de umflare a mugurilor de rod la speciile timpurii de samburoase.
 
In majoritatea podgoriilor, vita-de-vie va parcurge stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, pregatirea patului germinativ, lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole) se vor desfasura in bune conditii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Efectuarea lucrarilor de pregatire a terenurilor pentru insamantarile de primavara din prima urgenta (mazare, borceag, lucerna, etc.), indeosebi pe terenurile unde umiditatea solului este optima;
 
- Controlul biologic al semanaturilor de toamna (orz, grau si rapita) la iesirea din iarna;
 
- Continuarea efectuarii controlului viabilitatii mugurilor de rod si a coardelor/ramurilor la vita-de-vie si pomii fructiferi;
 
- Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomicole si viticole (taieri, tratamente fitosanitare, etc.);
 
- Continuarea araturilor in vederea pregatirii terenurilor pentru insamantarile de primavara, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
 
- Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
 
- Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor si a tratamentelor fitosanitare in culturile de camp si pomi-viticole.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016