Prognoza agrometeorologica 15 - 21 noiembrie. Vremea mai calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata
Publicat la data de 15 Nov. 2022 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 15 - 21 noiembrie.
Caracteristici meteorologice
Vremea mai calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in aproape toate regiunile agricole.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 4...13°C in primele zile, mai ridicata cu 1...4°C si -1...10°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 2...17°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului se va incadra intre -4...9°C in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde izolat se va produce bruma si inghet la suprafata solului.
Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile ploi locale in aproape toata tara, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in zonele nordice si centrale, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate.
De asemenea, vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei, local in nordul, estul si vestul Moldovei, sudul, estul si izolat nord-vestul Munteniei.
In Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, local in sudul, centrul si estul Moldovei, izolat centrul Olteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, pe fondul regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod normal, asociat cu deficitele accentuate de apa in sol, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de toamna (rapita, orz si grau) aflate in primele faze de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si infrunzire vor fi in continuare stanjenite, indeosebi in sudul si sud-estul tarii.
De asemenea, in zonele cele mai reci din nordul si centrul tarii, procesele vegetative ale plantelor vor
evolua usor mai lent.
Culturile de orz si grau de toamna isi vor definitiva germinarea (100%), continuandu-si totodata rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%), precum si infratirea (10-40%). In semanaturile intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.
Rapita se va afla la rasarire (70-100%) si infrunzire (6-10 frunze) in majoritatea zonelor de cultura, plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate medie si slaba.
Pomii fructiferi si vita-de-vie vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, precum si inceputul starii de repaus biologic, speciile fiind bine pregatite si adaptate la conditiile de iernare.
In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.), vor fi sistate temporar.
Recomandari de specialitate
- Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale
- Efectuarea araturilor adanci de toamna, pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului
- Administrarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna semanate in perioada optima
- Continuarea lucrarilor de arat in vii si livezi, precum si aplicarea ingrasamintelor organice
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>