Prognoza agrometeorologica 16-22 aprilie 2022. Vor fi ploi in numeroase regiuni
Publicat la data de 18 Apr. 2022 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 16 - 22 aprilie 2022.
Sub aspect termic, vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire accentuata, in majoritatea zonelor de cultura.
Caracteristici meteorologice
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 5...17°C in prima parte a intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C si 0...9°C in ultimele zile, valori mai scazute cu 1...7°C in raport cu mediile cimatologice.
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 3...25°C, la nivelul intregului teritoriu agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -3...8°C in cea mai mare parte a tarii, local fiind conditii de producere a brumei si inghetului superficial la sol.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 5 si 16 grade Celsius, in majoritatea regiunilor, limite optime continuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile semanate pana la aceasta data.
Din punct de vedere pluviometric, se intrevad precipitatii, izolat sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara, iar in nordul si centrul tarii, vor fi posibile si precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare). De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.
Rezerva de umiditate a solului
In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe adanciminea de sol 0-100 cm se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei si a Transilvaniei, local in estul si centrul Olteniei, nordul si nord-vestul Banatului.
Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local in nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul si sud-vestul Transilvaniei
In stratul 0-20 cm ogor aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia. Deficite de umiditate in sol se vor inregistra in Dobrogea si Moldova, local in centrul si sudul Olteniei, estul, nordul si sudul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului, vestul si sud-vestul Crisanei, centrul, sudul si izolat estul Transilvaniei, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor ridicate din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi in general normale in aproape toata tara si mai intense pe unele suprafetele agricole din zonele de campie.
In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna vor parcurge predominant fazele de formare a frunzei a treia (75 100%), infratire (30-100%) si alungirea paiului (10-100%). Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si buna, respectiv medie si slaba in semanaturile intarziate fenologic, precum si pe terenurile afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.
Sub aspect fenologic, rapita se va afla la alungirea tulpinii, butonizare si aparitia inforescentelor (20-100%), inceputul infloririi (10-30%) in sudul si vestul tarii.
La pomii fructiferi se vor inregistra inmugurirea, dezmugurirea, cresterea frunzelor si inflorirea in cea mai mare parte a plantatiilor, precum si legarea rodului la cais.
In toate podgoriile, la vita-de-vie predominante vor fi fazele de inmugurire si dezmugurire, local cresterea frunzelor.
Floarea Soarelui si porumbul semanate pana in prezent isi vor continua fazele incipiente de vegetatie (germinare si rasarire), continuandu-se lucrarile de semanat.
In Transilvania, la sfecla de zahar se vor semnala primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-70%), iar la cartoful pentru consum se va continua plantatul in centrul, estul si sudul tarii.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezo (pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor efectua in general in conditii bune.
Recomandarile specialistilor ANM pentru agricultori
1. Continuarea pregatirii patului germinativ in vederea semanatului culturilor de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof), indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
2. Definitivarea insamantarilor de primavara din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag, lucerna, etc)
3. Administrarea ingrasamintelor complexe la speciile de toamna
4. Aplicarea tratamentelor fitosanitare la culturile de camp, precum si in vita de vie si livezi.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.