Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 16 - 22 mai. Vor fi conditii de producere a grindinei

prognoza-agrometeorologica-16-22-mai-vor-fi-conditii-de-producere-a-grindinei

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 16 - 22 mai 2023.


Caracteristici meteorologice

 
Pe ansamblu, in acest interval va predomina o vreme normala sub aspect termic, in toate zonele de cultura. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 11...21°C, valori apropiate de mediile climatologice, in cea mai mare parte a tarii.
 
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 17...27°C, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 4...14°C la scara intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 12...20°C, optima parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare ale plantelor, indeosebi in semanaturile de primavara infiintate in epoca optima.
 
Sub aspect pluviometric, sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, local, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Munteniei si a Moldovei, izolat sud-vestul si estul Dobrogei. 
 
Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in nordul, estul si sudul Munteniei, sudul, estul si sud-estul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului.
 
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Conditiile agrometeorologice mentionate vor imprima ritmuri normale de crestere si dezvoltare, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
 
Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge alungirea paiului (20-100%), „burduf” si inspicare (10-100%), iar local va fi posibila declansarea infloririi (10-30%), indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta in continuare buna si medie, iar la culturile intarziate fenologic si local pe terenurile cu deficite de apa in sol, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba.
 
In functie de data semanatului, rapita isi va definitiva aparitia inflorescentelor (80-100%), aflandu-se predominant la inflorire si formarea silicvelor (10-100%), in aproape toata tara.
 
La speciile prasitoare (porumb si floarea-soarelui) se va finaliza germinarea (90-100%), continuandu-se totodata rasarirea (10-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze adevarate (30-100%). 
 
Starea de vegetatie a culturilor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive. In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor inregistra rasarirea (30-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (20-100%) si formarea/cresterea lastarilor laterali (10-50%).
 
Speciile pomicole vor parcurge cresterea lastarilor/frunzelor/rodului in majoritatea plantatiilor, iar la soiurile timpurii de cires din sudul si vestul tarii se va putea declansa coacerea in „parga”.
 
In toate podgoriile se vor continua cresterea frunzelor si lastarilor, precum si aparitia inflorescentelor la soiurile timpurii de masa.
 
Pe ansamblu, in zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice (tratamente fitosanitare, fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, etc.) se vor desfasura cu dificultate sau vor fi intrerupte temporar.
 

Recomandari de specialitate

 
- Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, tratamente cu insecto-fungicide)
 
- Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare
 
- Aplicarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016