Prognoza agrometeorologica 17 - 23 ianuarie. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara
Publicat la data de 17 Ian. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 17 - 23 ianuarie.
Caracteristici meteorologice
Intervalul se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 1...17°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...15°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 3...21°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -1...12°C pe intreg teritoriul agricol.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.
De asemenea, local cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Muntenia si Moldova.
Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul si sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei si sudul Transilvaniei).
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer si sol, procesele vegetative ale culturilor de camp (rapita, orz si grau de toamna) vor evolua pe ansamblu in bune conditii in aproape toate regiunile agricole, exceptand zonele
depresionare, unde local, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.
Sub aspect fenologic, la culturile de orz si grau de toamna se vor semnala rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea (10-100%), la nivelul intregii tari.
In functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, rapita va parcurge cresterea frunzelor (5-11 frunze).
In toate plantatiile, la pomii fructiferi si vita-de-vie se va continua stadiul de repaus biologic. Lucrarile agricole specifice (araturi, taieri de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfasura in general normal, exceptand zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii culturilor de toamna, precum si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
- Lucrari agrotehnice (araturi si taieri) la pomii fructiferi si vita-de-vie;
- Efectuarea araturilor adanci pe terenurile agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>