Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 17-23 mai

prognoza-agrometeorologica-17-23-mai

Pentru intervalul 18-23 mai, Agentia Nationala de Meteorologie prognozeaza o vreme in general normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 10...22°C in cea mai mare parte a tarii, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 15...28°C, la nivelul intregii tari.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 4...16°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 14...25°C in toate zonele de cultura, temperaturi optime parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare ale speciilor de primavara semanate pana in prezent.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Se prognozeaza ploi locale, sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat, caderi de grindina. Local, la inceputul intervalului, vor fi posibile cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.
 
Caracteristici agrometeorologice
 
Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim și optime, in Oltenia, Banat, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Transilvaniei, local in nordul Dobrogei.

Local in centrul și vestul Olteniei se vor semnala excese de umiditate in sol. In Crișana, Maramureș, pe suprafete extinse din Dobrogea, vestul și nordul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei se va semnala seceta pedologica moderata și izolat puternica.

In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Pe suprafete extinse din Oltenia si nord-vestul Munteniei se vor semnala excese de apa in sol. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica), se vor inregistra in Crisana, Maramures, cea mai mare parte a Dobrogei, nord-vestul Transilvaniei si estul Munteniei.
 
 Starea de vegetatie a culturilor agricole
 
Ca urmare, ritmurile de vegetatie la speciile de camp si pomi-viticole vor avea o evolutie in general normala, pe majoritatea suprafetelor agricole. De asemenea, starea de vegetatie a culturilor semanate in perioada optima se va prezenta buna si medie, iar la cele tardive, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie spre slaba.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna insamantate in perioada optima vor parcurge inspicarea (10-100%) si inflorirea (10-40%), iar in semanaturile tardive se va definitiva alungirea tulpinii (100%), continuandu-se totodata inspicarea (10-50%).

In sudul, sud-estul, estul si centrul tarii, rapita se va afla la inflorire (40-100%), precum si formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-80%).

Functie de data semanatului, la floarea-soarelui se va definitiva germinarea (100%), continuandu-se totodata rasarirea si formarea primei perechi de frunze (10-100%), precum si infrunzirea (3-10 frunze).

La cultura de porumb predominante vor fi fazele de germinare (80-100%), rasarire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) si infrunzirea (2-8 frunze).
In Transilvania si Moldova, sfecla de zahar isi va continua germinarea (60-100%), rasarirea (10-100%) si dezvoltarea primelor frunze ale rozetei (10-40%).

Cultura de cartof va inregistra incoltirea si rasarirea (10-100%), iar la soiurile timpurii se vor continua formarea si cresterea lastarilor.
In toate plantatiile, samburoasele se vor afla in fazele de crestere a fructelor si infrunzire, iar la soiurile timpurii de cires se va inregistra coacerea in „parga”. La semintoase se vor continua legarea si formarea rodului.

Vita de vie din aproape toate podgoriile va inregistra infrunzirea si aparitia inflorescentelor, iar la soiurile timpurii de masa se va continua inflorirea.
In general, lucrarile agricole in camp se vor efectua in bune conditii, exceptand zilele cu precipitatii.
 
 Recomandari de specialitate:
 
  • Finalizarea semanatului/plantatului la culturile de primavara;
  • Fertilizarea foliara a speciilor de toamna;
  • Combaterea bolilor si daunatorilor in culturile de toamna si aplicarea de tratamente fito-sanitare in vii si livezi; 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016