Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 17 - 23 Mai 2022. Racire semnificativa a vremii in toata tara

prognoza-agrometeorologica-17-23-mai-2022-racire-semnificativa-a-vremii-in-toata-tara

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 17 - 23 mai 2022.


Sub aspect termic, vremea mai calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire, in cea mai mare parte a tarii.
 

Caracteristici meteorologice

 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14...23°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C si 7...19°C in restul perioadei, valori mai scazute cu 1...5°C comparativ cu mediile multianuale.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 13...31°C, in majoritatea regiunilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 0...15°C, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 11...22°C la scara intregii tari, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la culturile de primavara infiintate in epoca optima.
 
Din punct de vedere pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Rezerva de umiditate a solului

 
In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei si a Dobrogei, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, sudul, centrul si estul Olteniei, nordul si nord-vestul Banatului. In Maramures, local nordul, estul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, sudul, izolat in sud-vestul Transilvaniei, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare, izolat apropiate de optim si optime.
 
Gradul de aprovizionare cu apa al solului in stratul 0-20 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei si a Munteniei, local in nord-estul si vestul Banatului, centrul si sudul Dobrogei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra local in nordul, centrul si estul Dobrogei, nordul si nord-vestul Banatului, nordul, nord-estul, izolat sudul Moldovei, nordul, nord-estul si sud-estul Munteniei, estul Transilvaniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Pe ansamblu, regimul hidro-temic din aer si sol va fi favorabil desfasurarii in bune conditii a proceselor de crestere si dezvoltare, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, in zonele de campie, ritmurile vegetative ale culturilor de primavara semanate in epoca optima se vor putea desfasura usor mai intens, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
La culturile de orz si grau de toamna infiintate in perioada optima va fi posibila definitivarea alungirii paiului (90-100%), continuandu-se totodata fazele de „burduf” si inspicare (10-100%), iar in semanaturile tardive va predomina alungirea paiului (30-100%).
 
Rapita va parcurge aparitia inflorescentelor (70-100%) si inflorirea (50-100%), cele mai avansate fiind culturile din sudul si sud-estul tarii aflate la formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-80%).
 
Functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, la speciile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) se va finaliza germinarea (100%), totodata continuandu-se rasarirea (10-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze adevarate (30-100%), precum si infrunzirea (3-8 frunze). Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite moderate de umiditate in sol.
 
In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se va semnala rasarirea (10-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-60%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (50-100%) si formarea/cresterea lastarilor laterali (10-25%).
 
Pomii fructiferi se vor afla la cresterea lastarilor si a frunzelor, formarea si cresterea rodului, in cea mai mare parte a plantatiilor. De asemenea, soiurile timpurii De cires vor parcurge cresterea fructelor, iar izolat se va putea inregistra coacerea in „parga”.
 
In toate podgoriile, vita-de-vie isi va continua cresterea frunzelor si a lastarilor, precum si formarea inflorescentelor.
 
Conditiile agrometeorologice vor fi optime pentru efectuarea lucrarilor agricole de sezon (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc), acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
 

RECOMANDARI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara
  • (prasile mecanice si manuale);
  • Aplicarea tratamentelor fitosanitare la speciile de camp si in plantatiile
  • pomi-viticole;
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016