Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 17 - 23 octombrie 2023. Lucrarile agricole in camp vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii

prognoza-agrometeorologica-17-23-octombrie-2023-lucrarile-agricole-in-camp-vor-fi-sistate-temporar-in-zilele-cu-precipitatii

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 17 - 23 octombrie 2023.


Caracteristici meteorologice

 
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, pe aproape intreg teritoriul agricol.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 3...16°C la inceputul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale si 5...23°C in ultimele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 10...28°C, la scara intregii tari.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre -4...18°C in aproape toate regiunile agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 10...21°C in majoritatea regiunilor, in general favorabila parcurgerii primelor faze de vegetatie ale culturilor de toamna infiintate pana la aceasta data.
 
Se prognozeaza ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Banatului, local nordul, nord-vestul, vestul, estul si centrul Moldovei, nord-vestul, vestul Munteniei si izolat nordul Olteniei.
 
Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, estul, local centrul si sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
In conditiile mentionate, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) aflate in primele faze de vegetatie (germinare, rasarire si infrunzire) se vor desfasura in general normal, indeosebi in zonele de campie si in ritmuri usor mai lente in depresiuni, precum si pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica din estul, sudul si sud-estul tarii. 
 
La speciile prasitoare si pomi-viticole, fazele de coacere si maturare vor decurge in conditii relativ bune.
 
Orzul si graul de toamna semanat pana in prezent vor parcurge fazele incipiente de vegetatie, germinare-rasarire (20-100%), precum si aparitia primelor frunze (10-25%), indeosebi in zonele vestice si sudice.
 
Totodata, se vor continua lucrarile de semanat in aproape toate regiunile agricole.
 
Cultura de rapita se va afla la germinare (70-100%) si rasarire (30-100%), mai avansate fiind culturile din jumatatea de sud a teritoriului agricol, unde se va semnala infrunzirea (4-6 frunze).
 
La hibrizii tardivi de porumb din jumatatea de nord a tarii se vor finaliza lucrarile de recoltare pe ultimele suprafete agricole.
 
Sfecla de zahar din zonele vestice, centrale si nordice va parcurge maturitatea tehnologica, continuandu-se recoltarea.
 
La speciile pomi-viticole se vor inregistra maturarea lemnului si ingalbenirea/caderea frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.
 
Lucrarile agricole in camp vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Urgentarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului in epoca optima, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului
 
- Finalizarea lucrarilor de recoltare la produsele agricole de sezon de pe ultimele suprafete
 
- Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale
 
- Efectuarea araturilor de toamna in stratul de sol 0-20 cm, exceptand arealele agricole unde se vor mentine deficite ridicate de umiditate in sol

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016