Prognoza agrometeorologica 19 - 25 decembrie 2023. Se recomanda fertilizarea cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu
Publicat la data de 19 Dec. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 19 - 25 decembrie 2023.
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, in acest interval va predomina o vreme mai calda sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2...11°C, in toate zonele de cultura, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 1...15°C, in cea mai mare parte a tarii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va oscila intre -6...7°C pe intreg teritoriul agricol, fiind conditii de producere a brumei si inghetului superficial la sol.
Sunt posibile precipitatii sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toate regiunile, iar izolat, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apa in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Banat, Crisana, Oltenia si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Transilvania si Muntenia, local estul, centrul, vestul, sudul si sud-estul Moldovei.
Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), local in nordul, sudul si estul Moldovei, nordul si centrul Munteniei, estul si sudul Transilvaniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, la culturile de toamna(rapita, orz si grau) se vor inregistra in continuare ritmuri mai lente de vegetatie, precum si local stagnarea temporara a proceselor biologice, in aproape toate regiunile agricole. De asemenea, in
zonele cele mai reci din jumatatea de nord a tarii se va semnala starea de repaus biologic.
Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla predominant in fazele de rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (20-100%), cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile infiintate tardiv.
Sub aspect fenologic, la rapita din Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei se va inregistra cresterea aparatului foliar (6-11 frunze).
Pomii fructiferi si vita-de-vie vor parcurge stadiul de repaus vegetativ in cea mai mare parte a tarii, speciile fiind bine adaptate la conditiile de iernare.
In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp se vor desfasura in general normal, acestea fiind intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Efectuarea araturilor adanci pe suprafetele fara strat de zapada si cu inghet superficial
- Continuarea verificarii sistematice a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole
- Incorporarea gunoiului de grajd in camp si fertilizarea cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Organizarea afacerii cu raci
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene meteorologice deosebite – furtuni, inundatii etc.) Toate aceste fenomene au o actiune negativa asupra activitatii dumneavoastra si este bine sa va protejati... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>