Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 19 - 25 martie. In acest interval va predomina o vreme in general normala

prognoza-agrometeorologica-19-25-martie-in-acest-interval-va-predomina-o-vreme-in-general-normala

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 19 - 25 martie.


Caracteristici meteorologice

 
Sub aspect termic, in acest interval va predomina o vreme in general normala, in cea mai mare parte a tarii.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 0...11°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe intreg teritoriul.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 3...16°C, in toate regiunile agricole.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre -3...6°C, in majoritatea zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 4...12°C in zonele de campie, favorabile pentru pregatirea patului germinativ in vederea semanatului culturilor de primavara din prima urgenta (mazare, borceag, ovaz, orzoaica, etc.), precum si a sfeclei de zahar.
 
Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului pe suprafete agricole extinse. 
 
Totodata, local in centrul si estul tarii se pot inregistra precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare). De asemenea, in zonele joase si de lunca se va produce ceata, izolat asociata cu burnita.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In cultura graului de toamna, aprovizionare cu apa a solului pe adancimea 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat si Oltenia, in cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei si a Dobrogei, local estul si centrul Moldovei. 
 
Pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in nordul si estul Munteniei, sud-vestul si centrul Dobrogei, izolat estul Transilvaniei, continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de toamna vor evolua pe ansamblu in bune conditii pe majoritatea suprafetelor agricole, indeosebi in culturile infiintate in epoca optima, precum si pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. 
 
Totodata, in nordul si centrul tarii, pe fondul temperaturilor minime mai scazute din aer si sol din primele zile ale perioadei, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.
 
Orzul si graul de toamna se vor afla la formarea frunzei a treia (70-100%), infratire (40-100%) si alungire a paiului (10-40%), la nivelul intregii tari.
 
In functie de data semanatului, la rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii se va continua cresterea frunzelor (7-16 frunze) si alungirea tulpinii (10-20%), cu o stare de vegetatie a culturilor buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe terenurile cu deficite de apa in sol.
 
Pomii fructiferi vor parcurge umflarea mugurilor de rod, inmugurirea si dezmugurirea, iar la soiurile extratimpurii de samburoase se va inregistra inflorirea
(cais).
 
Vita-de-vie din aproape toata tara se va afla in stadiul de repaus vegetativ, izolat fiind posibila declansarea fazei de „plans”, in special in zonele de campie.
 
In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (fertilizari, pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima epoca, lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole, etc.) vor fi intrerupte temporar.
 

Recomandari de specialitate

 
- Continuarea verificarii vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a evolutiei mugurilor de rod la cele pomicole si viticole
 
- Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului
 
- Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la cerealierelede toamna infiintate in epoca optima
 
- Continuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi (taieri, fertilizari, tratamente fitosanitare)
 
- Efectuarea araturilor in vederea pregatirii terenurilor pentru insamantarea culturilor prasitoare
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016