Prognoza agrometeorologica 2 - 8 august 2022. Sunt posibile ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului
Publicat la data de 02 Aug. 2022 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 2 - 8 august 2022.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 17...27°C in primele zile, limite apropiate de mediile climatologice si 20...29°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, pe intreg teritoriul agricol.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 25...35°C, in cea mai mare parte a regiunilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va oscila intre 8...22°C, in toate zonele de cultura, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, la nivelul intregii tari.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, Banat, Crisana si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei. Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim local in sudul, sud-vestul, centrul si estul Transilvaniei, nordul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul si vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, vestul si izolat sud-vestul Moldovei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, pe terenurile agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, la culturile de camp si speciile pomi-viticole, procesele vegetative vor fi in continuare stanjenite.
De asemenea, se vor semnala stiuleti subdimensionati la porumb, seminte seci si capitule reduse la floarea-soarelui, precum si un ritm de crestere al fructelor/boabelor mai redus decat in mod normal, acumularea fortata a zaharului in fructe, precum si subdimensionarea si caderea prematura a rodului.
Cultura de floarea-soarelui isi va definitiva inflorirea (90-100%), parcurgand maturitatea ceara (20-100%) in majoritatea regiunilor, iar izolat va fi posibil inceputul maturitatii depline (10-30%).
In functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, porumbul isi va definitiva aparitia paniculului (100%), aflandu-se la inflorire-matasire (30-100%) si maturitate lapte (10-100%), indeosebi la hibirizii extra-timpurii si timpurii. Local, in sudul si vestul tarii va fi posibila declansarea fazei de maturitate ceara (10-20%).
La sfecla de zahar vor predomina alungirea si ingrosarea axei hipocotile (40-100%), local fiind posibila faza de inceput a acumularii zaharului in radacina (10-15%).
Cartoful va parcurge inflorirea si cresterea tuberculilor in cea mai mare parte a teritoriului agricol. De asemenea, la soiurile de vara se va semnala uscarea prematura a vrejilor si maturitatea tehnologica.
Speciile pomicole vor inregistra cresterea fructelor si acumularea zaharului, precum si maturarea rodului si recoltarea acestora. In aproape toata tara, vita-de-vie se va afla in fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, iar local in podgoriile din jumatatea de sud a tarii, la soiurile timpurii de masa va fi posibila coacerea in „parga”. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de vara se vor desfasura pe ansamblu normal.
Recomandari de specialitate
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale
- Efectuarea araturilor si pregatirea terenurilor in vederea insamantarii culturilor de toamna pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil (0-20 cm)
- Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita-de-vie (erbicidari, tratamente fitosanitare)

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Prima platforma dedicata brokerilor de asigurare
Agra Asigurari anunta lansarea platformei dedicate brokerilor pentru emiterea politelor agricole, potrivit unui comunicat. Acest program va contribui la eficientizarea procesului de emitere a politelor de asigurare, punand la dispozitie o gestiune eficienta a clientilor si un proces de lucru care el... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>