Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 20 - 26 iunie 2023. Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa

prognoza-agrometeorologica-20-26-iunie-2023-se-intrevad-ploi-locale-cu-caracter-de-aversa

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 20 - 26 iunie 2023.


Caracteristici meteorologice

 
Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in aproape toate zonele de cultura.
 
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 17...26°C in primele zile, valori apropiate de mediile multianuale si 18...28°C spre sfarsitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 23...33°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10...22°C, in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute (8...10°C) fiind posibile in zonele depresionare.
 
Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Banatului, vestul, local sudul si nordul Munteniei, nordul, estul, izolat nord-vestul Moldovei. 
 
Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica) in Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova si Muntenia, local in sudul si centrul Transilvaniei, izolat nord-vestul Banatului.
 
In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa a solului, in stratul 0-50 cm, se va situa in limite satisfacatoare, pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei si a Moldovei, sud-vestul, centrul, izolat nordul Dobrogei. 
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local estul si nord-estul Munteniei, sudul, estul, izolat nord-estul Moldovei, centrul Transilvaniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Regimul termic mediu diurn al aerului va determina o evolutie normala atat pentru procesele de coacere la culturile de toamna, cat si pentru cele de crestere si dezvoltare la prasitoare, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
 
Starea de vegetatie a culturilor prasitoare se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele afectate de seceta pedologica.
 
Orzul si graul de toamna isi vor continua inflorirea (60-100%), maturitatea in lapte si ceara (10-100%), precum si maturitatea deplina (10-50%), in cea mai mare parte a tarii. Totodata, culturile tardive vor parcurge inspicarea (70-100%) si inflorirea (10-100%).
 
In functie de data semanatului, cultura de rapita va inregistra formarea si cresterea boabelor in silicve (70-100%), precum si inceputul maturitatii depline (10-35%).
 
Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), infrunzire (8-26 frunze) si formarea calatidiului (10-100%), pe aproape intreg teritoriul agricol.
 
Cultura de porumb va inregistra fazele de formare a frunzei a treia (10-100%) si infrunzire (6-15 frunze), in cea mai mare parte a teritoriului agricol.
 
In principalele bazine de cultura, sfecla de zahar va parcurge dezvoltarea aparatului foliar, infrunzirea (22-27 frunze) si alungirea axei hipocotile (10-100%).
 
Cartoful pentru consum, isi va continua cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (10-100%), iar la soiurile avansate fenologic imbobocirea si inflorirea (10-50%).
 
La pomii fructiferi, speciile de samburoase (cais, cires, piersic, visin, prun) isi vor continua acumularea zaharurilor si coacerea fructelor, cresterea lastarilor/frunzelor, precum si recoltarea la speciile timpurii de cires si cais ajunse la maturitatea deplina.
 
Semintoasele (mar, par, gutui) vor parcurge dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.
 
Vita-de-vie va inregistra infrunzirea, cresterea lastarilor si inflorirea, precum si formarea si cresterea boabelor la soiurile timpurii de masa din jumatatea de sud a tarii.
 
Lucrarile agricole in camp (fertilizari, prasile manuale/mecanice, erbicidari, tratamente fitosanitare, etc.) se vor realiza in conditii favorabile, in zilele fara precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Efectuarea in continuare a tratamentelor chimice impotriva bolilor si daunatorilor in culturile de camp, precum si in plantatiile pomi-viticole
 
- Combaterea buruienilor prin erbicidari si prasile mecanice/manuale la speciile de prasitoare
 
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016