Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 21 - 27 iunie 2022. Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa

prognoza-agrometeorologica-21-27-iunie-2022-se-intrevad-ploi-locale-cu-caracter-de-aversa

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 21 - 27 iunie.


Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, in acest interval va predomina un regim termic al aerului normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 16...26°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregului teritoriu agricol. 
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 24...33°C, in majoritatea zonelor de cultura, valori mai ridicate fiind posibile in zonele de campie. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 7...20°C in toate regiunile agricole.

Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie si caderi de grindina, mai frecvente in primele zile ale perioadei. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Crisana si Maramures, pe suprafete extinse din Moldova, Dobrogea si Transilvania, local in nordul, estul si sudul Munteniei, estul, centrul si sudul Olteniei, nordul si nord-vestul Banatului. 
 
Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim, local in nordul, vestul, centrul si sudul Munteniei, nordul, estul si sudul Olteniei, nord-estul si vestul Banatului, nordul, izolat sudul si sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei, sud-vestul Dobrogei. 
 
Aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea 0-100 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a Olteniei si Transilvaniei, local in nordul, vestul, centrul, si sudul Munteniei, nordul, nord-vestul, izolat centrul si sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului si sud-estul Crisanei. 
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea si Maramures, pe suprafete extinse din Moldova, Banat si Crisana, local in nordul, estul si sudul Munteniei, sudul si estul Olteniei, izolat nord-vestul, centrul, sudul si estul Transilvaniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi normale si chiar intensificate, ca urmare a temperaturilor din aer si sol mai ridicate decat in mod obisnuit, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

De asemenea, intensificarile de vant, cu aspect de vijelie, precum si caderile de grindina pot determina efecte mecanice asupra culturilor prin culcarea lanurilor, ruperea aparatului foliar si perforarea frunzelor la prasitoare, ruperea lastarilor la vita-de-vie, precum si caderea rodului la pomii fructiferi, indeosebi la inceputul intervalului. 
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima se vor afla la maturitate in lapte (50-100%) si ceara (20-100%), precum si maturitate deplina (10-50%) la orz.

Culturile tardive dinzonele nordice isi vor definitiva inspicarea (90-100%), aflandu-se predominant la inflorire si maturitate in lapte (10-100%). Sub aspect fenologic, rapita isi va defintiva formarea silicvelor (100%), inregistrandu-se totodata cresterea boabelor in silicve (10-100%), izolat fiind posibil inceputul maturitatii depline (10-30%). 
 
Pe majoritatea suprafetelor cultivate, la floarea-soarelui se vor semnala infrunzirea (14-29 frunze) si formarea calatidiului (10-100%), precum si inflorirea (10-20%), in special in zonele de campie din sudul si vestul tarii.

Functie de data semanatului, porumbul va parcurge predominant dezvoltarea aparatului foliar (10-18 frunze) in toate zonele de cultura, iar la hibrizii extratimpurii se va putea mdeclansa faza de aparitie a paniculului.

Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe arealele agricole afectate de seceta pedologica. 
 
La sfecla de zahar predominante vor fi fazele de infrunzire (14-26 frunze) si ingrosare a axei hipocotile (10-70%), iar la cartof se vor inregistra formarea/cresterea lastarilor, tuberizarea si imbobocirea/inflorirea (10-100%).

In toate plantatiile, speciile pomicole se vor afla in fazele de crestere a rodului/lastarilor/frunzelor, iar la soiurile timpurii de cires, visin si cais se va continua acumularea zaharurilor, coacerea fructelor si recoltarea acestora. La vita-de-vie vor predomina infrunzirea, cresterea lastarilor si inflorirea, iar la soiurile timpurii, formarea si cresterea boabelor. 
 
Lucrarile agricole de sezon (erbicidari, fertilizari, prasile mecanice/manuale, tratamente fitosanitare, etc.) se vor efectua in conditii optime, exceptand zilele cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

- Lucrari de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, fertilizari)
 
- Aplicarea tratamentelor cu insecto-fungicide la culturile de camp, pomii fructiferi si vita-de-vie, in vederea limitarii efectelor negative ale bolilor si daunatorilor
 
- Continuarea aplicarii irigatiilor pe terenurile agricole cu deficite de apa in sol
 
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016