Prognoza agrometeorologica 21 - 27 martie 2023. In zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii
Publicat la data de 21 Mar. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 21 - 27 martie 2023.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura medie diurna aaerului se va situa intre 4...17°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, pe intreg teritoriul agricol.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 9...23°C, la nivelul intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului se va incadra intre -1...10°C in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 6...16°C, limite optime pentru pregatirea patului germinativ in vederea semanatului culturilor de primavara din prima urgenta (mazare, borceag, ovaz, orzoaica, etc.), precum si a sfeclei de zahar.
Din punct de vedere pluviometric, se intrevad ploi locale in cea mai mare parte a tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Transilvania si Banat, izolat inestul si nord-vestul Moldovei.
In Dobrogea, in cea mai mare parte a Moldovei, local nordul, nord-estul, estul si sudul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema).
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Conditiile agrometeorologice prognozate vor permite desfasurarea in general normala a proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna in cea mai mare parte a teritoriului agricol, chiar o intensificare a acestora, indeosebi
pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului din jumatatea de sud a tarii.
In depresiunile din centrul si nordul tarii, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua in continuare usor mai lent. Totodata, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie in culturile semanate in epoca optima si pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, respectiv medie si slaba pe terenurile afectate de seceta pedologica, precum si in semanaturile tardive.
La orzul si graul de toamna semanate in epoca optima se vor inregistra fazele de infratire (50-100%) in cea mai mare parte a zonelor de cultura si alungirea paiului (10-50%) in special pe suprafetele agricole din sudul si vestul
tarii. Culturile semanate tardiv se vor afla la formarea frunzei a 3-a (60-100%) si infratire (20-100%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-14 frunze), precum si alungirea tulpinii (10-40%). Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba, in special pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica.
In majoritatea plantatiilor pomicole, soiurile timpurii de semintoase (mar, par) si samburoase (cires, prun, piersic, visin) isi vor continua fazele de inmugurire si dezmugurire, precum si izolat inflorirea la cais si corcodus.
Vita-de-vie isi va mentine stadiul de repaus vegetativ in aproape toate podgoriile, iar local, la soiurile timpurii din sudul si vestul tarii se va putea declansa faza de „plans”.
Pe ansamblu, in zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, tratamente fitosanitare si taieri, etc.) se vor efectua in conditii optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Recomandari de specialitate
- Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe - NPK);
- Efectuarea lucrarilor de intretinere (taieri, tratamente fitosanitare) in vii si livezi;
- Controlul semanaturilor pentru verificarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau, rapita, etc);
- Controlul evolutiei mugurilor de rod si a coardelor la vita-de-vie.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>