Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 23 - 27 mai 2022. Regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit

prognoza-agrometeorologica-23-27-mai-2022-regim-termic-al-aerului-mai-ridicat-decat-in-mod-obisnuit

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 23 - 27 mai 2022.


Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 11...26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, in toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 16...34°C, in majoritatea regiunilor.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre 5...18°C, pe aproape intreg teritoriul, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 12...25°C la scara intregii tari, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la culturile de primavara infiintate in epoca optima.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Din punct de vedere pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina.

De asemenea, local cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei, centrul si local in sudul si estul Transilvaniei, sudul, centrul si izolat estul Olteniei, nord-vestul si nordul Banatului, izolat in vestul Maramuresului.

Local in nordul, estul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sud-vestu Dobrogei, nordul, sudul, sud-vestul Transilvaniei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si local apropiate de optim.

In cultura de porumb, rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Moldova, Muntenia, Banat si Crisana, local in centrul si sud-vestul Dobrogei.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra local in nordul, centrul, estul si sud-estul Dobrogei, nord-vestul si nordul Banatului, nordul, nord-estul, izolat sud-estul si sudul Moldovei, nord-estul, nordul si estul Munteniei, centrul si estul Transilvaniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele fiziologice la culturile de camp si speciile pomi-viticole se vor desfasura normal in aproape toate regiunile agricole si mai intens pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului din zonele de campie, indeosebi in zilele cele mai calde.

La culturile de toamna infiintate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar la cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol din sud-estul si sudul tarii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

Cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor definitiva alungirea paiului (100%), aflandu-se predominant in fazele de „burduf”, inspicare si inflorire (10-100%) in majoritatea regiunilor, totodata fiind posibila formarea bobului (10-20%), local in extremitatea de sud a Campiei Romane.

La cultura de rapita din sud-estul, sudul, estul, centrul si nord-vestul tarii vor predomina inflorirea (70-100%), formarea silicvelor si a boabelor in silicve (30-100%). Floarea-soarelui va parcurge rasarirea si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) pe aproape intreg teritoriul, precum si infrunzirea (5-8 frunze) in zonele de campie.

La porumb se vor semnala germinarea (90-100%), rasarirea (60-100%) si formarea frunzei a 3-a (30-100%) in cea mai mare parte a zonelor de cultura, precum si dezvoltarea aparatului foliar.

In Transilvania si Moldova, sfecla de zahar se va afla la rasarire (20-100%) si formarea rozetei de frunze (10-70%), iar la cartof se vor inregistra fazele de incoltire (80-100%), rasarire (40-100%), precum si formarea/cresterea lastarilor si tuberizarea la soiurile timpurii de consum. Pomii fructiferi isi vor continua cresterea lastarilor/frunzelor/fructelor, in majoritatea plantatiilor.

La soiurile timpurii de cires se va semnala coacerea in parga, totodata fiind posibila maturitatea de consum si inceputul recoltarii in special in sudul si vestul tarii. Speciile de semintoase (mar, par, gutui) isi vor definitiva inflorirea, continuandu-se legarea si formarea rodului.

Vita-de-vie se va afla in fazele de infrunzire, crestere a lastarilor si aparitia inflorescentelor, totodata fiind posibila declansarea infloririi la soiurile timpurii de masa.
 
In conditiile meteorologice prognozate, lucrarile agricole in camp (tratamente fitosanitare, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) vor fi intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii. 
 

Recomandari de specialitate

- Aplicarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi
 
- Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale)
 
- Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare
 
- Aplicarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de camp
 
- Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole cu deficite de umiditate in sol
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016