Prognoza agrometeorologica 23 - 29 iulie 2024. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale
Publicat la data de 23 Iul. 2024 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 23 -29 iulie 2024.
Caracteristici meteorologice
Vremea calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in aproape toata tara.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 19...30°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C si 16...25°C in restul intervalului, limite apropiate de normele climatologice, in toate zonele de cultura.
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 21...35°C, la scara intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului se va situa intre 11...25°C, in toate regiunile, local fiind posibile nopti tropicale, indeosebi in zonele de campie.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, in majoritatea zonelor de cultura.
De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Maramures, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei si a Banatului, local in vestul Crisanei, izolat centrul si sudul Transilvaniei.
Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare pe suprafete agricole extinse din Transilvania, local in vestul, nordul, nord-vestul si centrul Moldovei, sudul si izolat nordul Crisanei, nord-estul Banatului.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie vor fi accelerate, indeosebi pe terenurile cu oaprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, pe fondul mentinerii temperaturilor maxime ridicate din aer si de la suprafata solului.
De asemenea, in regiunile agricole afectate de seceta pedologica se va inregistra in continuare ofilirea si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza la culturile prasitoare, uscarea frunzelor bazale, precum sifortarea proceselor fiziologice, ca urmare a cresterii consumului prin evapotranspiratie al plantelor.
Cultura de grau de toamna se va recolta pe ultimele suprafete agricole, in aproape toata tara.
Floarea-soarelui isi va continua inflorirea (50-100%), maturitatea ceara (20-100%) si inceputul maturitatii depline (10-40%) pe aproape intreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna, respectiv medie si slaba pe terenurile afectate de seceta pedologica.
La cultura de porumb se va definitiva aparitia paniculului (80-100%),continuandu-se totodata inflorirea si matasirea (10-100%), precum si maturitatea in lapte si ceara (10-80%).
Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol.
In toate bazinele specializate, sfecla de zahar se va afla predominant la alungirea si ingrosarea axei hipocotile (40-100%).
In majoritatea zonelor de cultura, cartoful pentru consum va parcurge cresterea tuberculilor si inflorirea, iar la soiurile de vara va fi posibila uscarea prematura a vrejilor si izolat, inceputul maturitatii tehnologice.
In plantatiile pomicole se vor continua infrunzirea, cresterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal si acumularea zaharurilor in fructe, precum si recoltarea la cais, piersic, prun, mar, par.
In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita-de-vie se vor semnala cresterea frunzelor/lastarilor/baobelor. De asemenea, la soiurile extratimpurii si timpurii de masa va fi posibila declansarea fazei de maturare a boabelor.
Lucrarile agricole in camp (tratamente fito-sanitare, recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor desfasura pe ansamblu normal, in aproape toata tara.
Recomandari de specialitate
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale
- Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita-de-vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari)
- Aplicarea irigatiilor pe arealele agricole afectate de seceta pedologica
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.