Prognoza agrometeorologica 25 - 31 octombrie. In acest interval va predomina o vreme mai calda sub aspect termic
Publicat la data de 25 Oct. 2022 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 25 - 31 octombrie.
Caracteristici meteorologice
In acest interval va predomina o vreme mai calda sub aspect termic, in aproape toate regiunile.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 6...20°C abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, pe intreg teritoriul agricol.
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 13...25°C, la scara intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -1...15°C, in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 9...19°C, limite favorabile desfasurarii proceselor vegetative la culturile de toamna semanate in epoca optima.
Sunt posibile ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. Local, in jumatatea de nord a tarii, cantitatile de apa pot depasi 10-15 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, Oltenia si Transilvania, pe suprafete extinse din Moldova, local in vestul, sud-vestul, nordul, sudul si estul Munteniei, estul si sud-estul Dobrogei.
Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a Dobrogei, local in sudul si estul Moldovei, nordul, nord-estul, centrul, sudul si sud-estul Munteniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare a evolutiei favorabile a regimului termic din aer si sol, procesele biologice la culturile de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura in general normal in majoritatea regiunilor agricole, exceptand arealele cu deficite de umiditate in sol, unde ritmurile de vegetatie vor fi in continuare stanjenite.
In culturile cerealiere de toamna semanate in epoca optima se vor semnala germinarea (50-100%), rasarirea (20-100%) si cresterea primelor frunze (1-3 frunze), uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu buna, in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
Functie de data semanatului, rapita va parcurge predominant faza de infrunzire (7-11 frunze), iar pe suprafetele infiintate tardiv se vor inregistra rasarirea (10-100%) si formarea primelor frunze adevarate.
La hibrizii tardivi de porumb din nordul si centrul tarii se vor putea finaliza in bune conditii lucrarile de recoltare.
La sfecla de zahar din Transilvania, Moldova si Crisana se va definitiva ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharurilor (100%), continuandu-se maturitatea tehnologica (10-100%) si recoltarea.
In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole se vor afla la maturarea lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea la soiurile de toamna.
Lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor desfasura in conditii relativ bune, cu exceptia zilelor cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Continuarea eliberarii terenurilor agricole de resturile vegetale
- Efectuarea araturilor adanci de toamna pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm
- Urgentarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului la graul de toamna pe ultimele suprafete
- Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la culturile de toamna infiintate in epoca optima
- Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la speciile de camp si pomi-viticole

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>