Prognoza agrometeorologica 26 iunie - 2 iulie 2024. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare
Publicat la data de 25 Iun. 2024 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 26 iunie - 2 iulie 2024.
Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit la nivelul intregii tari, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 17...30°C, mai ridicata cu 1...6°C comparativ cu mediile climatologice, in toate zonele de cultura.
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 23...36°C, pe intreg teritoriul agricol, cele mai ridicate valori fiind posibile in sudul si vestul tarii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului se va situa intre 10...23°C, in cea mai mare parte a regiunilor, inregistrandu-se frecvente nopti tropicale (Tmin ≥20°C).
Din punct de vedere pluviometric, se prognozeaza precipitatii locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie, indeosebi in nordul, centrul si vestul tarii. Izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova si Transilvania.
Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare in Maramures, local in nord-vestul, nord-estul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, izolat estul si vestul Moldovei.
In cultura de porumb, pe adancimea de sol 0-100 cm se vor inregistra deficite de apa, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Maramures, Banat, Oltenia si Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei si a Crisanei, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei.
Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare si apropiate de optim, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, local in vestul, centrul, estul si nord-vestul Moldovei, izolat sud-estul Crisanei si al Dobrogei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice prognozate, in zilele cele mai calde, temperaturile maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistenta (30...32°C) ale plantelor vor determina accelerarea proceselor de acumulare a substantei uscate in bob si de maturare la cerealierele de toamna, in aproape toata tara.
Totodata, la culturile prasitoare, in zonele afectate de seceta pedologica se va putea semnala ofilirea temporara, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar, indeosebi in orele de amiaza.
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge maturitatea in lapte (70-100%), ceara (50-100%) si deplina (30-100%), continuandu-se totodata lucrarile de recoltare.
Rapita va inregistra cresterea boabelor in silicve (60-100%) si maturitatea tehnologica (30-100%), izolat fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare, indeosebi in sudul si estul tarii.
Pe majoritatea suprafetelor cultivate, floarea-soarelui se va afla la infrunzire (14-28 frunze), formarea capitulului (30-100%) si inflorire (10-50%).
La cultura de porumb va predomina dezvoltarea aparatului foliar (10-20 frunze), uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe arealele agricole cu deficite de umiditate in sol.
Totodata, la hibrizii extratimpurii si timpurii din zonele de campie se va semnala faza de aparitie a paniculului (10-30%).
La sfecla de zahar se vor continua infrunzirea si ingrosarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful va parcurge cresterea lastarilor laterali (80-100%), imbobocirea si inflorirea (30-100%), precum si formarea tuberculilor (10-100%).
Pomii fructiferi se vor afla la cresterea lastarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor si coacerea rodului, iar la speciile ajunse la maturitate tehnologica se vor inregistra coacerea fructelor si recoltarea acestora.
In toate podgoriile, vita-de-vie va parcurge in bune conditii infrunzirea, inflorirea, formarea si cresterea boabelor.
Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarile agricole specifice, in aproape toata tara
Recomandari de specialitate
- Lucrari de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, fertilizari)
- Aplicarea tratamentelor cu insecto-fungicide la culturile de camp, pomi fructiferi si vita-de-vie, in vederea limitarii efectelor negative ale bolilor si daunatorilor
- Continuarea aplicarii irigatiilor pe terenurile agricole cu deficite de apa in sol
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>