Prognoza agrometeorologica 26 septembrie - 2 octombrie. Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale
Publicat la data de 26 Sep. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 26 septembrie - 2 octombrie.
Caracteristici meteorologice
In acest interval va predomina o vreme mai calda sub aspect termic la nivelul intregii tari.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 13...25°C pe intreg teritoriul agricol, valori mai ridicate cu 1...7°C comparativ cu mediile climatologice.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 22...30°C, in toate zonele de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Lucrarea & 39;Criptomonede Ghid practic pentru incepatori& 39; nu lasa nicio intrebare fara raspuns Te invitam sa o parcurgi chiar acum si sa devii fara nicio exagerare expert in bitcoin si in alte monede virtuale Este primul pas spre o investitie inspirata Iata 2 motive esentiale pentru care trebuie sa parcurgi lucrarea & 39;Criptomonede...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va oscila intre 3...20°C, in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 17...27°C in majoritatea regiunilor, limite optime desfasurarii primelor faze de vegetatie la speciile de toamna infiintate in epoca optima (rapita si orz), precum si efectuarii lucrarilor agricole in camp (arat, scarificat, discuit, semanat, etc.).
Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.
Caracteristici agrometeorologice
In stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Banatului, local nordul, estul si centrul Moldovei, nord-vestul, vestul, izolat estul si sud-vestul Munteniei, nordul, estul si sudul Olteniei.
In Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, local estul, centrul, sudul si izolat nord-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema).
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de coacere si maturare la speciile prasitoare si pomi-viticole, precum si lucrarile agricole de pregatire a patului germinativ se vor desfasura in continuare cu dificultate, indeosebi pe suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.
La culturile de toamna (rapita si orz) semanate in epoca optima, ritmurile de vegetatie vor evolua in general in conditii bune, indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Floarea-soarelui aflata la maturitate deplina (100%) se va recolta de pe ultimele suprafete agricole.
La cultura de porumb se va definitiva maturitatea in ceara (100%), plantele aflandu-se predominant in faza de maturitate deplina (10-100%), in toate zonele agricole. De asemenea, se vor continua lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari.
In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile, acumularea zaharului in radacina si maturitatea tehnologica, iar cartoful ajuns la maturitatea deplina se va recolta in continuare.
Pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla in fazele de acumulare a zaharurilor, maturarea rodului/lemnului si recoltare la soiurile de sezon, in cea mai mare parte a plantatiilor.
Rapita si orzul de toamna infiintate in perioada optima vor inregistra germinarea-rasarirea (20-100%) si aparitia primelor frunze. Totodata, se vor continua lucrarile de semanat in majoritatea regiunilor agricole.
Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor efectua pe ansamblu normal, in special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
Recomandari de specialitate
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale
- Efectuarea araturilor adanci de toamna in stratul de sol 0-20 cm/ogor
- Pregatirea terenurilor si semanatul culturilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.