Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 27 Aprilie - 03 Mai 2022. Temperaturi de pana la 26 grade Celsius in cea mai mare parte a tarii

prognoza-agrometeorologica-27-aprilie-03-mai-2022-temperaturi-de-pana-la-26-grade-celsius-in-cea-mai-mare-parte-a-tarii

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 aprilie - 3 mai 2022.

Vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea zonelor de cultura.
 

Caracteristici meteorologice

 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra 11...20°C in prima parte a intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C si 6...16°C in ultimele zile, valori apropiate de mediile climatologice.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 10...26°C, in cea mai mare parte a tarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 1...13°C, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 10...20°C, in toate zonele agricole, favorabila parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la culturile de primavara semanate pana in prezent.
 
Sunt prognozate ploi locale, izolat sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. De asemenea, local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
 

Rezerva de umiditate a solului

 
Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei si Dobrogei, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, izolat estul Olteniei. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, izolat apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete extinse din Oltenia, local in nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul si sud-vestul Transilvaniei.
 
In stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crisanei si Munteniei, local nord-estul si vestul Banatului, centrul si sud-vestul Dobrogei, izolat centrul, sud-vestul si sud-estul Moldovei. Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Moldova, local in nordul si nord-vestul Banatului, nordul si nord estul Munteniei, centrul, sudul si izolat estul Transilvaniei, sud-vestul Crisanei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema).
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima in general ritmuri normale de vegetatie, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole, in majoritatea zonelor de cultura. In semanaturile efectuate in epoca optima, plantele vor prezenta o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, iar in culturile infiintate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba, iar densitatea redusa. Totodata, in primele zile ale perioadei, in depresiunile nordice si centrale, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor evolua usor mai lent.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor continua fazele de infratire si alungire a paiului (10-100%), la nivelul intregului teritoriu agricol. Izolat, pe unele suprafete agricole din sudul tarii va fi posibila declansarea fazei de inspicare.
 
Functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, rapita va inregistra butonizarea, aparitia inflorescentelor si inflorirea (30-100%), cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu buna si medie.
 
In toate plantatiile pomicole se vor continua dezmugurirea, inflorirea, legarea si cresterea rodului, precum si infrunzirea.
 
In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita-de-vie se va definitiva faza de inmugurire, continuandu-se totodata dezmugurirea si formarea primelor frunze.
 
Culturile prasitoare (floareasoarelui, porumb, sfecla de zahar) semanate in epoca optima pe suprafete restranse, vor parcurge fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea, iar la cartoful pentru consum se vor inregistra incoltirea si rasarirea, precum si local, aparitia primei perechi de frunze, continuandu-se de asemenea lucrarile de plantat.
 
Conditiile agrometeorologice prognozate vor permite in general efectuarea lucrarilor agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fitosanitare in vii si livezi).
 

RECOMANDARI DE SPECIALITATE:
 

  • Urgentarea in vederea definitivarii lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare;
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile agricole;
  • Administrarea tratamentelor fitosanitare in plantatiile pomi-viticole.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016