Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 27 iunie - 1 iulie 2023. Cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol

prognoza-agrometeorologica-27-iunie-1-iulie-2023-cantitatile-de-apa-pot-fi-mai-insemnate-din-punct-de-vedere-agricol

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 iunie - 1 iulie 2023.


Caracteristici meteorologice

 
Pe ansamblu, in acest interval va predomina o vreme normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 14...26°C, limite apropiate de mediile multianuale, la scara intregii tari.
 
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 19...32°C, in toate zonele de cultura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 9...21°C, in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local, vor fi conditii de producere a grindinei.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Transilvania si Banat, in vestul, local nordul si izolat sudul Munteniei, nordul, estul si nord-vestul Moldovei. 
 
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica) in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei si a Munteniei, izolat in sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.
 
In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. In centrul, estul si sud-estul Dobrogei, izolat estul si sud-estul Munteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica).
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi pe ansamblu accelerate, in majoritatea regiunilor agricole. 
 
La culturile prasitoare se va semnala ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, iar la cerealierele de toamna, maturarea fortata, indeosebi in zilele cele mai calde, in special pe suprafetele afectate de seceta pedologica din zonele sudice, sud-estice si estice.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima se vor afla la maturitatea in lapte (50-100%) si ceara (30-100%) in cea mai mare parte a zonelor agricole, precum si maturitatea deplina (10-100%) in jumatatea de sud a tarii, declansandu-se totodata lucrarile de recoltare la orz. Culturile tardive din zonele nordice vor parcurge inflorirea si maturitatea in lapte (10-100%).
 
In sudul, sud-estul, estul, centrul si nord-vestul tarii, la rapita se vor semnala coacerea boabelor in silicve si maturitatea deplina (10-100%), izolat fiind posibil inceputul recoltarii.
 
Sub aspect fenologic, floareasoarelui va parcurge dezvoltarea aparatului foliar si formarea capitulului (10-100%) pe majoritatea suprafetelor cultivate, iar in zonele de campie din vestul si sudul tarii se va putea declansa inflorirea (10-20%).
 
Porumbul se va afla la cresterea frunzei a treia (60-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (10-16 frunze), la nivelul intregii tari.
 
Cultura de sfecla de zahar isi va continua cresterea frunzelor si alungirea axei hipocotile (10-100%), iar la cartof, functie de data plantatului se vor inregistra formarea si cresterea lastarilor laterali, tuberizarea (30-100%), precum si imbobocirea si inflorirea (10-100%) la soiurile de vara.
 
Pomii fructiferi vor inregistra predominant fazele de crestere/dezvoltare a fructelor si infrunzirea. La soiurile de cires, visin si cais ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrarile de recoltare.
 
In toate podgoriile, vita-de-vie va parcurge infrunzirea si cresterea lastarilor, precum si inflorirea si dezvoltarea boabelor la soiurile timpurii.
 
Ca urmare, lucrarile agricole de sezon (erbicidari, fertilizari, prasile manuale, tratamente fitosanitare, etc) se vor desfasura in conditii normale in aproape toate regiunile agricole, acestea fiind intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Administrarea de tratamente fitosanitare la speciile de camp si pomi-viticole
 
- Lucrari de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile manuale)
 
- Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole cu deficite de apa in sol
 
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016