Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 27 mai - 2 iunie 2022. Predominant vreme calda in majoritatea regiunilor

prognoza-agrometeorologica-27-mai-2-iunie-2022-predominant-vreme-calda-in-majoritatea-regiunilor

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 mai - 2 iunie 2022.


Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, in aceasta perioada va predomina o vreme in general mai calda decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 13...25°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 18...33°C, in toate zonele de cultura. 
 
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 8...17°C, la nivelul intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina, in cea mai mare parte a tarii. In primele zile ale intervalului se pot inregistra cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova, Crisana si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Dobrogea si Banat, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, sudul, centrul si estul Olteniei. Local in nordul, nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nordul si estul Olteniei, nordul, sudul, izolat sud-vestul Transilvaniei si al Dobrogei, nord-estul Banatului aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate  de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Banatului, Munteniei si a Crisanei, local in vestul, estul, centrul si izolat sud-vestul Moldovei si al Dobrogei. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete extinse din Dobrogea si Moldova, local in sudul si centrul Olteniei, nord-estul, nordul, estul, sud-estul si izolat sud-vestul Munteniei, nord-vestul Banatului, centrul Transilvaniei, nordul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative ale speciilor de camp si pomi-viticole vor evolua in general normal in majoritatea regiunilor agricole, ritmurile de crestere si dezvoltare fiind mai intensificate in zonele de campie, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in sol. De asemenea, pe terenurile afectate de seceta pedologica, la culturile prasitoare infiintate tardiv, procesele vegetative vor fi incetinite, rasarirea fiind neuniforma, plantele avand astfel o dezvoltare mai redusa. 
 
Orzul si graul de toamna infiintate in perioada optima vor parcurge fazele de inspicare (30-100%) si inflorire (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate in vegetatie sunt culturile din jumatatea de sud a tarii aflate la maturitatea in lapte (10-40%). La cele intarziate fenologic se vor semnala fazele de alungire a paiului (70-100%), precum si „burduf” si inspicare (10-50%). Cultura de rapita isi va continua formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%), la nivelul intregii tari. Functie de data semanatului, floarea-soarelui se va afla predominant in fazele de aparitie a primei perechi de frunze (30-100%) si infrunzire (8-15 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie.
 
Porumbul va parcurge rasarirea (75-100%), formarea frunzei a treia (40-100%) si infrunzirea (4-10 frunze), in aproape toate regiunile agricole. La sfecla de zahar se vor inregistra rasarirea (30-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (10-60%), iar la cartof, rasarirea (50-100%), formarea/cresterea lastarilor laterali (10-100%) si local tuberizarea la soiurile timpurii pentru consum.
 
La speciile de samburoase (cais, piersic, cires, visin) se vor semnala cresterea fructelor, lastarilor si a frunzelor, iar semintoasele (mar, par, gutui) se vor afla predominant la legarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzire. La soiurile timpurii de cires ajunse la maturitatea de consum se vor efectua lucrarile de recoltare. In majoritatea podgoriilor, la vita-de-vie se vor continua infrunzirea si cresterea lastarilor, precum si aparitia inflorescentelor si inflorirea la soiurile timpurii de masa. Lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) vor fi temporar intrerupte de precipitatiile prognozate.
 

Recomandari de specialitate

- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite ridicate de apa in sol
 
- Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere de primavara (prasile mecanice si manuale)
 
- Aplicarea tratamentelor cu erbicide si insecto-fungicide
 
- Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare
 
- Efectuarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016