Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 28 mai - 3 iunie. Perioada se va caracteriza printr-o vreme normala

prognoza-agrometeorologica-28-mai-3-iunie-perioada-se-va-caracteriza-printr-o-vreme-normala

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 28 mai - 3 iunie.


Caracteristici meteorologice

 
Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normala, in aproape toate zonele de cultura.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 12...23°C, valori apropiate de mediile multianuale, la scara intregii tari.
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 17...28°C, in cea mai mare parte a regiunilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 6...17°C in majoritatea zonelor agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va situa intre 16...25°C in toata tara, limite optime parcurgerii proceselor vegetative ale plantelor, indeosebi la culturile de primavara semanate in perioada optima.
 
Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Banatului, local nordul si sudul Olteniei, estul si sud-estul Dobrogei, sudul, izolat nordvestul Munteniei. 
 
Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), in Moldova, pe suprafete extinse din Dobrogea si Muntenia, local centrul si estul Olteniei, estul, centrul si sudul Transilvaniei, izolat nord-vestul si vestul Banatului.
 
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Transilvania, in cea mai mare parte a Olteniei, local vestul si sudul Crisanei, sudul si estul Dobrogei, sudul, izolat nord-vestul Munteniei, nordul Banatului si vestul Moldovei. 
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Maramures, pe suprafete extinse din Moldova si Muntenia, local nordul si centrul Dobrogei, centrul si estul Olteniei, vestul si nordul Crisanei, izolat nord-estul, nord-vestul si vestul Banatului.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Pe fondul regimului hidrotermic din aer si sol favorabil, ritmurile biologice de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii.
 
Orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de alungire a tulpinii (50-100%), „burduf” si inspicare (30-100%), precum si inflorirea (10-100%), in aproape toata tara. Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile aflate la maturitate in lapte si ceara (10-100%).
 
In functie de conditiile pedoclimatice, rapita din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana va parcurge predominant formarea silicvelor si a boabelor in silicve, iar in zonele de campie se va putea semnala coacerea deplina (10-30%), in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va inregistra dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) si infrunzirea (8-22 frunze) in majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu buna.
 
La porumb se va definitiva rasarirea (100%), continuandu-se totodata formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (5-12 frunze), in cea mai mare parte a tarii.
 
In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), iar in Transilvania, izolat, se va putea declansa inceputul alungirii axei hipocotile.
 
La cartof se vor inregistra rasarirea (80-100%), cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (30-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum, va fi posibila aparitia fazei de imbobocire (10-15%).
 
In majoritatea plantatiilor pomicole, speciile de samburoase se vor afla la cresterea fructelor, precum si infrunzire, iar la semintoase se vor semnala legarea/formarea rodului, cresterea lastarilor si frunzelor. La soiurile timpurii de cires aflate la maturitate tehnologica se vor efectua lucrarile de recoltare.
 
Vita-de-vie isi va continua fazele de infrunzire, cresterea lastarilor si inflorire, iar la soiurile timpurii de masa din sudul, estul si vestul tarii se va putea semnala formarea boabelor.
 
In conditiile agrometeorologice mentionate, in zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (aplicarea ingrasamintelor, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfasura in conditii bune.
 

Recomandari de specialitate

 
- Administrarea tratamentelor fitosanitare la speciile de camp, precum si in vii si livezi
 
- Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) in culturile de primavara
 
- Aplicarea irigatiilor in zonele afectate de seceta pedologica
 
- Finalizarea controlului semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016