Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 29 Aprilie - 5 Mai 2022. Urmeaza zile calduroase, cu ploi izolate

prognoza-agrometeorologica-29-aprilie-5-mai-2022-urmeaza-zile-calduroase-cu-ploi-izolate

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 29 aprilie - 5 mai 2022.


Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in aproape toate regiunile agricole.
 

Caracteristici meteorologice

 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 7...17°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 12...22°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 2...11°C in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 11...20°C in aproape toate regiunile, optima parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire, infrunzire) la culturile de primavara infiintate in epoca optima.
 
Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, la scara intregului teritoriu.
 
Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar izolat se vor mentine conditii de producere a grindinei.
 

Rezerva de umiditate a solului

 
In cultura graului de toamna, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in majoritatea zonelor de cultura.

In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local in nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul si sud-vestul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime.

In stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol al tarii.

Pe suprafete extinse din Moldova, local in nordul, centrul si estul Dobrogei, nordul si nord-vestul Banatului, nordul si nord-estul Munteniei, centrul, sudul si izolat estul Transilvaniei, sud-vestul Crisanei, se va semnala seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
 
Orzul si graul de toamna vor parcurge infratirea (50-100%) si alungirea paiului (20-100%), precum si fazele de burduf si inspicare (10-30%), cu o stare de vegetatie a plantelor buna si medie.
 
Cultura de rapita se va afla predominant la alungirea tulpinii (70-100%), aparitia inflorescentelor si inflorire (10-100%), precum si izolat inceputul formarii silicvelor (10-20%). Pomii fructiferi vor inregistra cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, continuandu-se totodata legarea si formarea rodului.
 
Vita-de-vie isi va continua dezmugurirea, cresterea frunzelor si a lastarilor, iar la soiurile timpurii de masa se va putea declansa formarea inflorescentelor.
 
Functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, porumbul si floarea-soarelui vor parcurge fazele de germinare si rasarire (10-100%), precum si aparitia primei perechi de frunze (10- 50%).
 
La sfecla de zahar se vor semnala germinarea si rasarirea (10-100%), precum si aparitia primei perechi de frunze (10-30%), iar la cartof se vor inregistra incoltirea-rasarirea (10-100%), definitivandu-se lucrarile de plantat.
 
Lucrarile agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/ manuale, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditiii, exceptand zilele cu precipitatii.
 
 

RECOMANDARI DE SPECIALITATE:
 

1. Definitivarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
2. Administrarea de îngrasaminte minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de toamna;
3. Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor la culturile de câmp;
4. Aplicarea tratamentelor fitosanitare în vii si livezi;
5. Continuarea verificarii si controlul semanaturilor de primavara în vederea determinarii capacitatii de germinare.
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016