Prognoza agrometeorologica 29 noiembrie - 5 decembrie. Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale la scara intregii tari
Publicat la data de 29 Nov. 2022 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 29 noiembrie - 5 decembrie.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, in acest interval va predomina o vreme in general normala, in aproape toata tara.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -3...9°C, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a regiunilor.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 0...11°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propria ta Plantatie de Paulownia
Cum sa castigi 30 000 euro ha chiar din cel de-al 3-lea an al afacerii tale cu fabulosii arbori Paulownia Comanda acum CD-ul tau despre Plantatia de Paulownia Este UNICUL ghid aparut pe piata ideilor de afaceri privind infiintarea unei plantatii de Paulownia El iti arata de la A la Z ce inseamna aceasta afacere si te invata cum sa...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va oscila intre -5...6°C pe intreg teritoriul agricol, fiind conditii de producere a brumei si a inghetului la suprafata solului.
Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale la scara intregii tari, dar si mixte (lapovita, ninsoare) in zonele deluroase, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Muntenia.
In Dobrogea, local in nordul, sudul, estul si izolat vestul Munteniei, sud-estul Moldovei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema).
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul mentinerii regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, procesele fiziologice ale culturilor de toamna vor evolua in bune conditii in cea mai mare parte a tarii, iar in zonele cele mai reci, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente si chiar stagnate temporar.
Orzul si graul de toamna, functie de data semanatului vor parcurge germinarea (80-100%), rasarirea (50-100%) si aparitia frunzei a treia (30-100%), precum si infratirea (10-100%).
Starea de vegetatie a culturilor se va mentine in general buna si medie, iar pe suprafetele cu deficite de apa in sol, precum si in semanaturile efectuate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba.
La cultura de rapita semanata in epoca optima se va continua faza de infrunzire (8-11 frunze adevarate), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu buna si medie, procesul de calire al plantelor efectuandu-se in conditii bune.
In cea mai mare parte a tarii, vita-de-vie se va afla in stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi va fi posibila definitivarea maturarii lemnului, ingalbenirii si caderii frunzelor in toate plantatiile, speciile fiind in general bine adaptate la conditiile de iernare.
Conditiile agrometeorologice prognozate vor permite efectuarea lucrarilor agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.), acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Finalizarea araturilor adanci de toamna, pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Aplicarea ingrasamintelor minerale cu fosfor si potasiu la culturile de toamna infiintate in epoca optima;
- Efectuarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi;
- Lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole (araturi, ingropatul viilor, transportul gunoiului de grajd, taieri, etc.)

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
De ce sa mizezi anul viitor pe o afacere cu aronia
In contextul interesului crescut pentru produsele naturale, cultivarea aroniei in sistem ecologic poate genera profituri substantiale fermierilor care ingrijesc plantatia corespunzator. Produsele pe baza de aronia si fructele comercializate pe piata din Romania au preturi destul de ridicate si sunt ... citeste mai mult>>
Afaceri de viitor in agricultura
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti incepe o afacere care sa te ajute sa iti suplimentezi veniturile si sa te dezvolti catre un business stralucit.... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>