Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 3 - 9 octombrie 2023. Se intrevad ploi locale sub forma de aversa

prognoza-agrometeorologica-3-9-octombrie-2023-se-intrevad-ploi-locale-sub-forma-de-aversa

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 3 - 9 octombrie 2023.


Caracteristici meteorologice

 
In aceasta perioada se va mentine un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, pe intreg teritoriul agricol.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 11...23°C in toate zonele de cultura, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 19...28°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 3...17°C la nivelul intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 13...24°C in aproape toata tara, favorabila parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna semanate pana la aceasta data, indeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
 
Se intrevad ploi locale sub forma de aversa, reduse cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. Totodata, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Banatului, local nordul, estul si centrul Moldovei, nord-vestul, vestul, izolat estul si sud-vestul Munteniei, nordul, estul si sudul Olteniei. 
 
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in
Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, estul, local centrul, sudul si izolat nord-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
In general, regimul hidrotermic din aer si sol va permite desfasurarea in ritmuri normale a proceselor de maturare la speciile de prasitoare si pomi-viticole, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. 
 
La culturile de toamna semanate pana in prezent, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea fazelor incipiente de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si aparitia primelor frunze, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului din vestul, centrul si nordul tarii. 
 
Pe suprafetele cu deficite de umiditate in sol din estul, sudul si sud-estul teritoriului agricol, ritmurile de vegetatie la rapita si orzul de toamna vor fi stanjenite, iar lucrarile de pregatire a terenurilor in vederea continuarii insamantarilor la graul de toamna se vor efectua cu dificultate (sol uscat, crusta si crapaturi).
 
Porumbul (hibrizii semitardivi si tardivi) va parcurge maturitatea deplina (40-100%) si recoltarea, in special in jumatatea de nord a tarii.
 
Sfecla de zahar din Transilvania si Moldova va inregistra predominant acumularea zaharului in radacina, precum si maturitatea tehnologica.
 
In principalele bazine de cultura, cartoful isi va continua maturitatea tehnologica si recoltarea.
 
Speciile pomi-viticole se vor afla in fazele de coacere a fructelor, boabelor, lemnului in toate plantatiile. De asemenea, la speciile ajunse la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea.
 
La culturile de rapita si orz de toamna se vor semnala primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire si aparitia primelor frunze, continuandu-se lucrarile de semanat, la nivelul intregii tari.
 
Conditiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrarilor agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ si semanat in aproape toata tara, exceptand arealele agricole afectate de seceta pedologica, unde acestea se vor desfasura in continuare cu dificultate.
 

Recomandari de specialitate

 
- Continuarea lucrarilor de arat pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm
- Pregatirea patului germinativ si semanatul cerealierelor de toamna (orz si grau) in perioada optima
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016