Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 3 - 9 septembrie 2024. Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna se vor efectua pe ansamblu in conditii bune

prognoza-agrometeorologica-3-9-septembrie-2024-lucrarile-agricole-specifice-campaniei-de-toamna-se-vor-efectua-pe-ansamblu-in-conditii-bune

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 3 - 9 septembrie 2024.


Caracteristici meteorologice

 
In acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in obisnuit, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 16...29°C, valori mai ridicate cu 1...8°C in raport cu mediile multianuale, pe intreg teritoriul agricol.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 22...37°C, in toate regiunile.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon


Ce iti promite Amazon Spatii de depozitare Recomandari de gestionare a stocurilor  Piata larga  Lista nelimitata de clienti  DAR Cum inveti sa investesti   Cum inveti sa alegi distribuitorul   Ce sunt strategiile de marketing Cum alegi una potrivita pentru tine   Pentru aceste intrebari si multe altele am...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10...21°C, in majoritatea zonelor de cultura.
 
Sunt prognozate ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, indeosebi la inceputul perioadei.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in cea mai mare parte a tarii.
 
Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, local in nord-estul, centrul si estul Transilvaniei, nordul si centrul Dobrogei, centrul, sudul si estul Moldovei, izolat in vestul Crisanei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Pe fondul temperaturilor ridicate din aer, asociate cu mentinerea deficitelor accentuate de umiditate in sol, se vor semnala fortari stadiale, fenomenele de ofilire si uscare partiala/totala a aparatului foliar, procent ridicat de boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, precum si plante sterile, determinand astfel extinderea suprafetelor agricole unde culturile vor fi compromise partial/total. 
 
De asemenea, la pomii fructiferi, vita-de-vie si sfecla de zahar, procesul de acumulare a zaharurilor va fi mai incetinit. Totodata, se va semnala in continuare subdimensionarea elementelor de rod la cartof si sfecla de zahar (tuberculi si radacini de dimensiuni reduse), productiile estimate fiind scazute si depreciate calitativ.
 
Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui vor predomina fazele de maturitate deplina (60-100%) si recoltare, pe suprafete agricole extinse.
 
Cultura de porumb isi va definitiva maturitatea in ceara (80-100%), continuandu-se totodata maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea, la nivelul intregii tari.
 
Sfecla de zahar din principalele bazine specializate va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea.
 
In majoritatea plantatiilor pomicole se vor inregistra dezvoltarea si maturarea rodului, acumularea zaharului in fructe si recoltarea.
 
Vita-de-vie se va afla la cresterea si coacerea boabelor in cea mai mare parte a podgoriilor, iar la soiurile de masa extratimpurii si timpurii se vor continua lucrarile de recoltare. Totodata, incarcatura de rod/butuc va fi in continuare redusa (ciorchini si boabe mici), iar acumularea zaharului scazuta, comparativ cu anii normali.
 
Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor efectua pe ansamblu in conditii bune.
 

Recomandari de specialitate

 
- Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima, pe arealele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului
 
- In zonele unde continutul de umiditate din sol in stratul arabil este scazut, se recomanda lucrari superficiale de pregatire a terenului
 
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon
 
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016