Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: AgroMeteo

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 30 ianuarie - 5 februarie 2024.
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, in prima parte a intervalului va predomina o vreme normala sub aspect termic, dupa care se va produce o incalzire treptata in evolutia regimului termic, pe intreg teritoriul
agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -7...4°C la inceputul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale si -5...8°C in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara intregii tari.
Temperatura maxima a aerului va oscila intre -2...12°C, in toate zonele de cultura.
Temperatura minima a aerului se va incadra intre -11...4°C in cea mai mare parte a regiunilor, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, favorabile producerii inghetului la sol.
Se intrevad precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), predominant sub forma de ploi locale, fiind insotite de intensificari ale vantului, pe suprafete agricole extinse ale tarii.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor
de cultura.
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) local in nordul Munteniei, sudul, sud-vestul si izolat nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
La culturile cerealiere de toamna se va semnala repausul biologic in cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar in zonele de campie, datorita regimului termic mediu din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative.
In semanaturile efectuate in epoca optima, viabilitatea nodului de infratire nu va fi afectata de temperaturile minime negative din aer si sol, indeosebi pe terenurile unde plantele vor fi protejate de existenta stratului de zapada.
Totodata, pe suprafetele fara strat protector de zapada, atat in culturile semanate in epoca optima, cat si in cele tardive, plantele vor fi expuse frigului, fiind in continuare afectate partial prin brunificari si arsuri (necroze) ale varfului frunzelor.
Orzul si graul de toamana, vor inregistra fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%), starea de vegetatie fiind buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive.
In sudul, sud-estul si estul tarii, rapita infiintata in epoca optima se va afla la infrunzire (5-9 frunze), uniformitatea si vigurozitatea culturilor mentinandu-se in general buna si medie, respectiv medie si slaba pe suprafetele unde s-a produs deprecierea aparatului foliar (frunze inghetate partial sau total) in zilele geroase din intervalele precedente.
In toate plantatiile, pomii fructiferi si vita-de-vie isi vor continua repausul vegetativ, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la conditiile de iernare.
Lucrarile agricole specifice acestei perioade (fertilizari, taieri la pomi, etc.) vor fi sistate temporar datorita precipitatiilor ce se intrevad.
Recomandari de specialitate
- Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie
- Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomicole si viticole
- Transportul ingrasamintelor organice in camp

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News