Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prognoza agrometeorologica 30 iulie - 5 august 2024. Va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit
Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 30 iulie - 5 august 2024.
Caracteristici meteorologice
In acest interval va predomina un regim termic ale aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 17...31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, in toate regiunile.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 24...38°C, pe intreg teritoriul agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 9...23°C in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.
Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, indeosebi in nordul si vestul tarii.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apa din sol, in cultura de porumb neirigat, pe adancimea 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Maramures, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, a Crisanei si a Banatului, izolat centrul si sudul Transilvaniei.
Pe suprafete agricole extinse din Transilvania, local vestul, nordul, nord-vestul si centrul Moldovei, sudul Crisanei, izolat nord-estul Banatului, continutul de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele de crestere, coacere si maturare, atat la culturile prasitoare, cat si la speciile pomi-viticole se vor desfasura in continuare cu dificultate, indeosebi in sudul, sud estul si estul tarii.
Totodata, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu mentinerea deficitelor de umiditate in sol, la culturile de porumb si floarea-soarelui in regim neirigat se va inregistra fenomenul de ingalbenire si/sau uscare prematura a aparatului foliar, precum si subdimensionarea elementelor de rod (boabe sistave, seminte seci, stiuleti si capitule incomplet formate, etc.).
Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui va parcurge inflorirea (70-100%), maturitatea in ceara (30-100%) si maturitatea deplina (10-100%).
In functie de data semanatului, agrotehnica aplicata si precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla in diferite faze de vegetatie, respectiv: inflorire (70-100%), matasire (50-100%) si maturitate lapte (30-100%), precum si maturitate ceara (10-100%) si deplina (10-50%).
Sfecla de zahar va inregistra alungirea si ingrosarea axei hipocotile (50-100%), local fiind posibila declansarea fazei de acumulare a zaharului in radacina (10-20%).
In principalele bazine specializate, cartoful isi va continua fazele inflorire si uscarea a vrejilor (30-100%), precum si inceputul maturitatii tehnologice la soiurile de vara.
La pomii fructiferi vor predomina cresterea si coacerea rodului, precum si acumularea zaharului in fructe. De asemenea, la soiurile ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrarile de recoltare.
Vita-de-vie va parcurge cresterea si dezvoltarea boabelor, local fiind posibil inceputul acumularii zaharurilor.
Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (tratamente fitosanitare, recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) in cea mai mare parte a zonelor de cultura, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Lucrari de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale
- Pregatirea terenurilor (arat, scarificat, discuit, etc.) in vederea insamantarilor de toamna, indeosebi pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului
- Aplicarea irigatiilor pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol
- Efectuarea lucrarilor de intretinere la culturile prasitoare si speciile pomi-viticole (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, etc.)
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » Prognoza agrometeorologica 24 - 30 decembrie 2024. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine
- » Prognoza agrometeorologica 17 - 23 decembrie 2024. La speciile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus vegetativ
- » Prognoza agrometeorologica 10 - 16 decembrie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii
- » Prognoza agrometeorologica 3 - 9 decembrie. In zonele joase si de lunca se va produce ceata, izolat asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 26 noiembrie - 2 decembrie 2024. Se recomanda lucrari agrotehnice de intretinere in vii si livezi