Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: AgroMeteo

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 31 ianuarie - 6 februarie 2023.
Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -6...5°C, limite apropiate de mediile climatologice, la nivelul intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului se va situa intre -2...10°C, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura minima a aerului va oscila intre -9...0°C in aproape toata tara, fiind conditii de producere a inghetului la sol.
Se intrevad precipitatii sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Transilvania si Muntenia, local nordul, nord-vestul, estul, centrul si sud-vestul Moldovei.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul si sud-estul Moldovei, estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei, sudul Transilvaniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura usor mai lent in aproape toate regiunile, iar in zonele nordice si centrale se va inregistra starea de repaus vegetativ. Totodata, pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer si sol din ultimele zile ale perioadei, aparatul foliar la culturile de toamna va putea fi afectat prin brunificari si arsuri ale varfului frunzelor, indeosebi pe terenurile fara strat protector de zapada.
Culturile de orz si grau de toamna vor parcurge fazele de rasarire, aparitie a frunzei a treia si infratire (20-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Sub aspect fenologic, rapita semanata in epoca optima va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze).
La pomii fructiferi si vita-de-vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in toate plantatiile.
Ca urmare, lucrarile agricole in camp (araturi, taieri de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in conditii normale, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Efectuarea controlului biologic sistematic in vederea determinarii viabilitatii plantelor la speciile de toamna, precum si verificarea numarului de frati la culturile cerealiere;
- Controlul viabilitatii elementelor de rod in plantatiile pomi-viticole;
- Lucrari agrotehnice la pomii fructiferi, respectiv: araturi, taieri de fructificare la semintoase si a lastarilor de la radacina (drajonilor), taieri de intretinere;
- Continuarea efectuarii araturilor adanci pentru facilitarea infiltrarii apei in sol.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News